Nitra asi ako každé väčšie mesto má problém s dopravou hlavne počas špičiek. Situácii nepomohol ani "južný obchvat Nitry", ani nulová aktivita radnice v oblasti výstavby a úpravy infraštruktúry v meste.

Kto jazdieva cez Krškany vie o každodenných zápchach cez pracovný týždeň. Situácia je v poslednom období neúnosná hlavne v Dolných Krškanoch, problémom je križovatka Novozámocká – Na Priehom – K rieke, ktorú riadi cestná svetelná signalizácia. Kolóny občas siahajú až po Ivanku pri Nitre v smere do Nitry. V Dolných Krškanoch nedávno posunuli koniec obce/Nitry až za kruhový objazd smer Ivanka.

Aktuálne jediným reálnym riešením je úprava signálneho plánu svetelnej signalizácie, ktorú si objednal Odbor komunálnych činností a životného prostredia na Mestskom úrade v Nitre. Dúfam teda, že k zmene príde už čoskoro a že táto úprava pomôže Dolným Krškanom.


Kto je zodpovedný za tento stav a aké sú riešenia do budúcnosti?

V prvom rade treba vinu za tento stav smerovať na štát, ktorý roky sľuboval občanom Nitry južný obchvat. Namiesto neho pribudla rýchlostná cesta R1 okolo mesta bez vhodných napojení. Považujem to za nefér a bodnutie nožom do chrbta občanov Nitry. Jediný EXIT, ktorý má pomôcť mestu mala byť Cabajská ulica, ktorá však nie je stavaná na množstvo kamiónov a áut, ktoré teraz po nej prechádzajú. Výsledkom je prepadnutá cesta od hora až dole a preplnené Krškany, ktorým obchvat ublížil. O zle naprojektovanom obchvate som písal v článku Južný obchvat Nitry je zle naprojektovaný, dôvody a možné riešenie. Nitra teda potrebuje dobudovať napojenie na R1 a to v lokalite Agrokomplex.

Druhým riešením je Prepojenie Novozámocká - Dlhá (tzv. malý južný obchvat Nitry), ktorý čiastočne pomôže dostať z Krškán tie autá, ktoré jazdia cez kafilérsky most do Janíkoviec nakoľko absentuje prepojenie Krškany - Chrenová/Janíkovce.

Tretím a pre Krškany životne dôležitým riešením je Preložka cesty I. triedy Komjatice – Nitra, ktorá obíde Nitru na západ od Krškán a vyrieši aj križovatku Čermáň, ktorá je v dnešnej podobe nebezpečná. Nie je predsa normálne, aby pri zjazde z R1 museli autá stáť na neprehľadnej križovatke a čakať dlhé minúty na prejazd. Pôvodne plánovaný kruhový objazd by celú situáciu vyriešil k spokojnosti.

Preložka je zatiaľ hudbou budúcnosti, aktuálne tento rok vyhlásila Slovenská správa ciest súťaž na zhotovenie štúdie realizovateľnosti I/64 Topoľčany-Nitra-Komárno, ktorá navrhne technicky, ekonomicky a environmentálne najvhodnejšie riešenie trasy .


Preložka I/64 poza Krškany

Preložka I/64 Komjatice - Nitra


Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk