Obnova starého schátraného dopravného ihriska

Andrej Sitkey - blog o doprave

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

>>>FOTOGALÉRIA Z OTVORENIA<<<

Návrh na zriadenie resp. obnovu dopravného ihriska na Chrenovej I. som predložil minulý rok na VMČ Chrenová Janíkovce. Spočiatku mesto uprednostňovalo iné riešenia - dohoda so súkromným prevádzkovateľom ihriska resp. výstavba v inej lokalite. Nakoniec začiatkom roku sa mesto rozhodlo realizovať detské dopravné ihrisko na Chrenovej I. Ihrisko bolo pôvodne postavené pred cca. 40 rokmi v rámci výstavby sídliska Chrenová I. Bolo vybavené priestormi určenými na skladovanie dopravných značiek a bicyklov. Po niekoľkých rokoch prevádzky stratilo svojho správcu a svoju pôvodnú funkciu. Plocha dopravného ihriska bola zanedbaná a čiastočne plnila funkciu detského ihriska. Skladovacie priestory boli zbúrané.

Dopravné ihrisko Chrenová Nitra, zo vzduchu


Budúce dopravné ihrisko bude spĺňať stanovené technické normatívy. Šírka jazdného pruhu bude 1,20 m. Na ploche dopravného ihriska sa bude nachádza okružná križovatka, niekoľko križovatiek na ktorých bude prednosť vyznačená dopravnými značkami a križovatka s cestnou svetelnou signalizáciou. Organizácia dopravného ihriska bola navrhnutá tak, aby imitovala reálne situácie v cestne premávke. Okrem hlavnej plochy bude súčasťou dopravného ihriska aj priľahlá cyklistická dráha (návrh mesta). Časť plochy priľahlej k detskému ihrisku bude využitá ako multifunkčné ihrisko. Rekonštrukcia dopravného ihriska si vyžiadala pokládku asfaltu, zriadenie vodorovného a zvislého dopravného značenia a cestnej svetelnej signalizácie. Okrem uvedeného v priľahlom „energobloku“ bude zriadená učebňa a sklad bicyklov. Dopravné ihrisko nebude oplotené. Dopoludnia bude využívané na výuku, popoludní ho bude využívať verejnosť. Rekonštrukcia je financovaná z viacerých zdrojov.


Dopravné ihrisko - situácia pred výstavbou

Dopravné ihrisko Chrenová


Dopravné ihrisko - nákres

Dopravné ihrisko Chrenová


Napojenie existujúcej "osmičky" na nové dopravné ihrisko - pravdepodobne sa bude meniť

Dopravné ihrisko Chrenová


Bývalá kotolňa - v časti, kde sídlia skauti bude zriadená učebňa a sklad bicyklov

Dopravné ihrisko Chrenová

Fotogaléria

Zdroj: Andrej Sitkey, foto Nitralive.sk