Navigácia s online aktuálnymi informáciami aj pre Nitrančanov

Nie, nepomýlili sme sa - rozhodli sme sa napísať článok, ktorého téma je síce vhodná viac na portál o mobiloch a navigáciách, týka sa ale všetkých majiteľov áut v Nitre. Ide o bezplatnú navigáciu s názov "Waze", ktorú si môžu nainštalovať majitelia mobilných telefónov s operačným systémom Android, iOS a Symbian.

Pre fungovanie navigácie je potrebné dátové pripojenie, nakoľko navigácia zobrazuje aktuálne informácie o doprave. Užívatelia odosielajú hlásenia o zápche, dopravných nehodách, nebezpečenstvách na ceste, policajných hliadkach. K hláseniu je možné pripojiť aj fotografiu. Na mape sa užívatelia zobrazujú ako postavičky s rôznym motívom. Za každý kilometer prejdenej trasy a za hlásenia získavame body. Na základe dát od ostatných používateľov navigácie Waze určí, kde sú aké dopravné situácie a vypočíta tak aktuálnu najrýchlejšiu trasu.

Navigáciu Waze používame aj my v redakcii už niekoľko mesiacov, informácie sú vždy aktuálne - samozrejme všetko závisí od užívateľov a ich aktivity. Najviac ľudí využíva Waze v Bratislave - väčšie mesto, dlhšie vzdialenosti, potreba navigácie pre návštevníkov mesta, ktorých je tu veľa. V Nitre ako aj ostatných mestách Slovenska je počet užívateľov podstatne menší, navigácia sa však stáva populárnou tak ako aj dotykové telefóny.

Spotreba dát sa pohybuje okolo 400kb za hodinu, všetko však závisí od toho, či je trasa bežná (ktorú používate často - cesta do práce napríklad), alebo či idete po novej trase. Faktorov je viacero.

Čo nás teší je, že si Waze pamätá často jazdené trasy, pri zapnutí programu sa spýta, či cestujeme na danú známu adresu. Zaujímavosťou je aj možnosť zaznačiť novú cestu v prípade, že na mape chýba. Nechýba ani možnosť odoslať správu online užívateľovi.

Nitrančania zapojme sa aj my do komunity "Wazerov"!

Waze Slovensko na Facebooku



Náhodný screenshot z Nitry

Waze screenshot Nitra

Náhodný screenshot z Bratislavy

Waze screenshot Bratislava



Waze stiahnete po kliknutí na logo, alebo pomocou QR čítačky priamo z mobilu

Waze Android! Waze iPhone! Waze Nokia!


Android

qrcode
iPhone

qrcode
Symbian

qrcode



Zdroj: Nitralive.sk