Andrej Sitkey - blog o doprave:

Andrej Sitkey - blog o doprave

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

Od Braňa som dostal video a k nemu tieto otázky.

Situácia je natočená pred Kauflandom, otázka znie, môže sa vodič otočiť na križovatke? Je to vôbec križovatka? Nie je to len riadený výjazd z parkoviska?

Video



Otáčanie a cúvanie upravuje zákon 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, ktorý v § 22 ods. 4 písmeno b) ustanovuje “ vodič sa nesmie otáča a cúvať na križovatke s riadenou premávkou; otáčať sa smie ak to dovoľuje dopravná značka alebo dopravné zariadenie“. V predmetnom prípade sa jedná o križovatku účelovej komunikácie OC Kaufland a miestnej komunikácie Hviezdoslavova, ktorá je riadená cestnou svetelnou signalizáciou. Skutočnosť, že sa jedná o križovatku a nie o výjazd je zrejmá aj z videa, pretože na MK Hviezdoslavova sú umiestnené dopravné značky P8 „ Hlavná cesta“ na účelovej komunikácii je použitá DZ P2 „Stoj, daj prednosť v jazde!“. Pred predmetnou križovatkou nie je v smere od mesta použitá dopravná značka C 25 „Radenie jazdných pruhov pred križovatkou“ resp. smerový signál so zeleným svetlom na svetlenej signalizácii, ktorý by svojim zobrazením umožnili otáčanie.

Z uvedeného vyplýva, že na predmetnej križovatke nie je možné otáčanie vozidiel.

Rovnaká odpoveď je aj pre p. Peťovského, ktorý sa dotazoval, či sa možno otočiť na križovatke Štefánikova – Richtára Peregrína v smere od centra na Mlyny.

P.s. Pripravujem reakciu na Bohúňovu a prejazd nákladnej dopravy cez centrum.

O tejto križovatke sme písali už v sekcii Čierna skrinka - Neexistujúci priechod na Klokočine


Zdroj: autor Andrej Sitkey pre Nitralive.sk, foto Nitralive.sk