V sobotu 22. apríla 2017 štartuje II. etapa rekonštrukcie autobusovej stanice v Nitre, po nej bude nasledovať ešte v tomto roku III. etapa. ARRIVA očakáva, že práce naplánované na tieto dve etapy sa zrealizujú do konca roka 2017. Spoločnosť zároveň zmenila dodávateľa stavebných prác.

V rámci druhej etapy modernizácie bude realizovaná výmena elektrických rozvodov a inštalácia LED osvetlenia, čo prispeje k zníženiu prevádzkových nákladov. Pokračovať bude výstavba moderných prestrešení nástupíšť – v tejto etape nástupíšť prímestských autobusových liniek – a k nim prislúchajúcich komunikácií a peších zón. Pribudnú aj nové stánky s občerstvením.

„Modernizácia autobusovej stanice v Nitre je rozsiahly projekt. Robíme všetko pre to, aby mali po jej skončení cestujúci v Nitre k dispozícii stanicu zodpovedajúcu európskym štandardom,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku a dodal: „Prostredníctvom modernizácie autobusov, staníc a zastávok a stáleho zlepšovania služieb sa snažíme zvyšovať záujem verejnosti o cestovanie verejnou dopravou.“

Nový dodávateľ

Po ukončení prác realizovaných v rámci prvej etapy pristúpila ARRIVA k prehodnoteniu celého projektu. Práce na druhej a tretej etape bude realizovať nový dodávateľ z nitrianskeho regiónu. Druhá etapa začne v sobotu 22. apríla 2017 uzatvorením prístreškov C a D, kde sa nachádzajú nástupištia 13 až 20. ARRIVA upozorňuje cestujúcu verejnosť, že nástupištia budú premiestnené na dočasnú plochu, na ktorú ich nasmerujú informačné tabule. Nová budova so sociálnym zázemím, skolaudovaná v rámci prvej etapy, je už k dispozícii všetkým cestujúcim.

Nitrianska autobusová stanica je v prevádzke od roku 1978. Rozsiahla modernizácia si vyžiada celkové investície vo výške 2 miliónov eur. Počas prvej etapy boli kompletne zmodernizované dve prestrešenia, pod ktorými sa nachádza osem nástupíšť. Komfort cestujúcich výrazne zvýšila inštalácia elektronických tabúľ s informáciami o odchodoch, príchodoch či meškaní autobusov. Zároveň prebehla potrebná a rozsiahla modernizácia desaťročia starých inžinierskych sietí.

Dotknuté nástupištia:

nástupište č.13 - Kostoľany pod Tríbečom, Kolíňany, Žirany, Jelenec
nástupište č.14 - Beladice, Zlaté Moravce
nástupište č.15 - Jelenec, Sľažany, Zlaté Moravce
nástupište č.16 - Čeľadice 20 Čechynce, V. Cetín, Paňa, Vinodol
nástupište č.17 - Pohranice, D. Obdokovce
nástupište č.18 - M. Lapáš, Golianovo, Čechynce, Chyndice, Malý Cetín
nástupište č.19 - Nové Zámky, Černík, Mojzesovo, Úľany nad Žitavou
nástupište č.20 - Čechynce, V. Cetín, Paňa, Vinodol

Nástupištia budú dočasne premiestnené na odstavnú plochu MHD za reštauráciou Pelikán (smerom k železničnej stanici). Číslovanie nástupíšť na odstavnej ploche zostane zachované.

AS Nitra - schéma rekonštrukcie


Fotogaléria

Autobusová stanica Nitra rekonštrukcia, jún 2016 Autobusová stanica Nitra rekonštrukcia, jún 2016 Autobusová stanica Nitra rekonštrukcia, jún 2016 Autobusová stanica Nitra rekonštrukcia, jún 2016 Autobusová stanica Nitra rekonštrukcia, jún 2016


Zdroj: Nitralive.sk, Arriva Nitra