Vo štvrtok 26. mája na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre slávnostne otvoria nový Pavilón hudby, ktorý je v slovenskom univerzitnom prostredí unikátny svojím charakterom, architektonickým riešením a funkčným využitím. V budove sa nachádzajú priestory na výučbu študijných programov Katedry hudby Pedagogickej fakulty UKF v Nitre, ako aj pre odborné disciplíny vo viacerých pedagogických, umelecko-výchovných a humanitných odboroch akreditovaných na univerzite. Objekt disponuje multifunkčnou miestnosťou určenou na didaktické, koncertné, divadelné a prednáškové aktivity, ďalej priestrannou baletnou sálou, zvukovým laboratóriom a súborom učební na výučbu teoretických predmetov.

Objekt vybudovali v rokoch 2014 a 2015 na základe celouniverzitného projektu s názvom „Rozvojom infraštruktúry k zlepšeniu podmienok vzdelávacieho procesu na UKF v Nitre“. Stal sa prioritnou investičnou rozvojovou aktivitou UKF v Nitre. S výstavbou sa začalo v júli 2014, stavba bola ukončená 30.9.2015 a skolaudovaná 15.12.2015. Bola financovaná zo Štrukturálnych fondov Európskej únie, ako aj zo zdrojov univerzity. Celkové náklady na realizáciu stavby v roku 2015 predstavovali sumu 2 300 512,48 €, z toho 1 771 451,76€ bolo preinvestovaných zo štrukturálnych fondov. Okrem financovania výstavby bol zabezpečený aj nákup nábytku. Celkovo sa do zakúpenia nábytku do novej stavby investovalo 82 000€, z toho 48 888,71€ bolo hradených z vyššie uvedeného projektu ŠF.

Budova je umiestnená je na časti pozemku kde pred zbúraním stál 3-podlažný bytový dom.

Areál bývalej fabriky získala UKF v roku 1999. Nachádza sa tu knižnica, ktorá bola postavená na 2 etapy. Prvá etapa bola ukončená v decembri 2008, druhá etapa začala v roku 2009, ukončili ju v roku 2010 a prvých študentov privítala vo februári 2012. Knižnica získala ocenenie Stavba roka 2011. Pod Zoborom má univerzita aj pastoračné centrum.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre získava v tejto novej modernej budove reprezentatívne priestory vhodné nielen pre pedagogické účely, ale aj pre rozsiahlu umeleckú činnosť Katedry hudby a ďalších katedier univerzity (napr. kulturológie, predškolskej a elementárnej pedagogiky, masmediálnej komunikácie...). Pätnásť nových učební, ktoré sa v nej nachádzajú, bude využívať približne 1 000 študentov UKF v Nitre.

Pavilón vybavený špičkovým ozvučením a štúdiovou prezentačnou technikou prispeje k zvýšeniu kvality vysokoškolského vzdelávania.

Slávnostné otvorenie novovybudovaných priestorov Pavilónu hudby sa uskutoční dňa 26. mája o 10:00 hod. na Dražovskej 4 v Nitre.

O výstavbe sme Vás informovali 16. marca 2015 v článku Nová budova Katedry hudobnej výchovy PF UKF Nitra.

Fotografie Vám prinesieme po slávnostnom otvorení.

Vizualizácie (zdroj: san-huma90)

Katedra hudobnej výchovy UKF Nitra - vizualizácia

Katedra hudobnej výchovy UKF Nitra - vizualizácia

Pohľad na výstavbu, 16. marec 2015

Katedra hudobnej výchovy UKF Nitra - foto z výstavby

Katedra hudobnej výchovy UKF Nitra - foto z výstavby

Katedra hudobnej výchovy UKF Nitra - foto z výstavby



Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk, UKF Nitra