Predstavením Divadla Aréna Holokaust v réžii Viliama Klimáčka sa v stredu večer skončil šesťdňový divadelný maratón 22.ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra

Predstavením Divadla Aréna Holokaust v réžii Viliama Klimáčka sa v stredu večer skončil šesťdňový divadelný maratón 22. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Divákom priniesol 13 jedinečných inscenácií z Českej republiky, Maďarska, Francúzska, Chorvátska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska a Slovenska.

Veľký ohlas u publika malo predstavenie Toufar - Mučiace Hry Opery Národného divadla v Prahe, autorov Petra Zelenku a Aleša Březinu. V jednej z hlavných úloh sa predstavila strhujúca operná speváčka Soňa Červená. Hra vznikla v rámci projektu Paralelné životy. V rámci Paralelných životov mali diváci možnosť vidieť slovenskú inscenáciu Vnútro vnútra Ľubomíra Bergra a Dušana Vicena, poľskú inscenáciu (Na)sleduj ma režiséra Radeka Rychcika, slovinskú inscenáciu 25 671 režiséra Olivera Frljića, Môj spis a ja Clemensa Bechtela, ktorý na pódium priviedol deväť nehercov, ľudí, ktorí boli v minulosti prenasledovaní, ale aj prenasledovali. Maďarsko zastupuje v rámci projektu Dániel D. Kovács s inscenáciou Reflex. Štyri z nich – Reflex, Môj spis a ja, (Na) sleduj ma a Vnútro vnútra mali na festivale svetovú premiéru.

DIVADELNÁ NITRA 2013 - FOTOGALÉRIA

V predposledný deň uviedol festival inscenáciu Rechnitz – Anjel skazy Slovenského národného divadla. Inscenácia získala cenu DOSKY za najlepšiu scénografiu v sezóne 2012/2013. V posledný deň festivalu vystúpil Blaho Uhlár a jeho legendárne divadlo STOKA s inscenáciou Neistý grunt. V rámci hlavného programu mali diváci možnosť vidieť aj chorvátsku Čajku Boba Jelčića. Do Nitry zavítalo spolu 150 divadelných profesionálov z 13 súborov, na pódiách sa spolu predstavilo v rámci hlavného, sprievodného a vzdelávacieho programu 500 účinkujúcich.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2012 pripravil 22-členný organizačný štáb. Festival by sa ani tento rok nezaobišiel bez pomoci dobrovoľníkov, ktorí sú jej tradičnou súčasťou od vzniku. Až 160 mladých ľudí prispelo k celej organizácii a atmosfére festivalu.

Divadelná Nitra 2013 banner

Divadelná Nitra 2013 v číslach

Počet divákov na predstaveniach v hlavnom programe: 4000
Počet predstavení v hlavnom programe: 19
Počet inscenácií v hlavnom programe: 13
Z toho počet zahraničných inscenácií: 9
Z toho počet slovenských inscenácií: 5
Svetové premiéry: 3
Medzinárodné premiéry: 3
Počet prezentovaných krajín: 9 (z Českej republiky, Maďarska, Francúzska, Chorvátska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska a Slovenska)
Počet individuálnych zahraničných hostí: 50
Krajiny, z ktorých pochádzajú zahraniční hostia: 11 (Česká republika, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Slovinsko, Francúzsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Švajčiarsko, Rakúsko)
Počet členov inscenačných tímov v hlavnom programe: 226
Z toho počet účinkujúcich v hlavnom programe: 150
Z toho počet slovenských účinkujúcich: 41
Návštevnosť sprievodného programu: približne 7000
Počet podujatí v sprievodnom programe: 70
Počet účinkujúcich v sprievodnom programe: 220
Počet členov organizačného štábu: 22
Počet technického a obslužného personálu hlavného programu zo strany organizátorov: 150
Technický personál pre sprievodný program: 10
Počet dobrovoľníkov: 160
Hlavní organizátori: 6
Spoluorganizátori: 16
Donori: 18
Mediálni partneri: 25
Partneri z podnikateľskej sféry: 29



Zdroj: Nitrafest, titulná foto Nitralive.sk