NITRA 2. septembra 2008 - V poradí sedemnásty ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa skončil v Nitre

Oficiálne ho zatvorila inscenácia českého súboru Divadla Komedie Proces, ktorá, podobne ako ostatné inscenácie, zaznamenala veľký divácky úspech. Leitmotívom 17. ročníka festivalu, ktorý každoročne do Nitry prináša to najlepšie z európskej i slovenskej divadelnej tvorby, bolo odkrývanie podôb zodpovednosti a vyhranených postojov. Počas šiestich dní na jeho hlavných javiskách vystúpilo 9 súborov z Nemecka, Talianska, Grécka, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Ruska, Holandska a 3 slovenské súbory. Zaujímavú súčasť hlavného programu predstavoval aj unikátny chorvátsky projekt interaktívnej teatralizovanej výstavy Múzeum bývalých lások, ktorý je verejnosti prístupný až do 19. októbra.

Do Nitry prišlo spolu 202 členov divadelných súborov a technikov, ktorí realizovali uvedenie inscenácií. Hlavný program s 25 predstaveniami pritiahol spolu takmer 5000 návštevníkov. V rámci Prehliadky európskeho filmu bolo premietnutých šesť filmov, medzi nimi i v Cannes ocenené Slepé lásky Juraja Lehotského a v celoslovenskej predpremiére aj celovečerný dokument Posledná maringotka Petra Beňovského. Všetky očakávania prekonala i návštevnosť takmer 130 podujatí sprievodného programu, ktorá za 6 dní prekročila hranicu 12 000 ľudí. Sprievodné akcie z oblasti hudby, filmu, výtvarného umenia, poézie a odposluchov divadelných hier sa odohrávali v Starom divadle v Nitre, v nitrianskej galérii a múzeu, vo Filmovom klube, v Synagóge, v Krajskom osvetovom stredisku, v knižnici a vo výkladoch obchodov na pešej zóne.

Tento rok sa opäť potvrdilo, že festival má silné renomé nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Dôkazom toho je nielen 144 slovenských hostí z radov kritikov, divadelných profesionálov a novinárov, ale aj 58 individuálnych zahraničných hostí zo 14 európskych krajín, z toho 13 zahraničných novinárov. Medzi nimi treba spomenúť uznávaného nemeckého divadelného kritika Thomasa Irmera z Theater Heute a Iana Herberta z britského časopisu Theatre Record, ktorí moderovali aj záverečnú diskusiu o festivale, alebo osobnosti divadelného manažmentu a hostia medzinárodnej panelovej diskusie Divadlo a divák: skúsenosti, ako napríklad Gerdu Roest z holandského RO Theatre. Zo zástupcov medzinárodných festivalov sa Divadelnej Nitry zúčastnila napríklad Minna Leino z medzinárodného divadelného festivalu Tampere vo Fínsku či Martin Faucher z kanadského festivalu TransAmériques. Divadelná Nitra privítala aj viacero režisérov a autorov, medzi nimi napríklad autora hry Pornografia Simona Stephensa z Veľkej Británie či holandskú režisérku Alize Zandwijk. Popri nich festival hostil aj 13 zahraničných účastníkov projektu Mobile Lab s lektormi, Rokom Vevarom zo Slovinska a Rosou Fenton z Veľkej Británie.

 

Medzinárodný festival Divadelná Nitra vznikol v roku 1992 a odvtedy funguje na báze mimovládnej neziskovej organizácie. Je jedným z najväčších a najvýznamnejších podujatí neštátneho charakteru na Slovensku. V európskom kontexte patrí medzi menšie divadelné festivaly, ktoré však prinášajú zaujímavú alternatívu voči väčším, renomovanejším, niekedy aj konzervatívnejším. Medzi jeho veľké pozitíva patrí spolupráca so zahraničnými inštitútmi, veľvyslanectvami a ministerstvami kultúry. Hlavný organizátor, Asociácia Divadelná Nitra, je rešpektovaným partnerom a väčšina týchto inštitúcií je mu priaznivo naklonená a ochotná podporiť jeho aktivity – organizačne, morálne, diplomaticky aj finančne.Výber súborov je každoročne určovaný ambíciou prezentovať divadelnú tvorbu netradičnú, zaujímavú, hľadačskú a novátorskú, oboznamujúcu so zaujímavými tendenciami tvorby zúčastnených krajín. Priestor pritom dáva najmä dielam výrazných osobností mladšej generácie symbolicky nazvaným vychádzajúce hviezdy, s úmyslom poskytnúť im vhodné prostredie a dobré publikum na prezentáciu, ktorá môže byť odrazovým mostíkom pre nástup na renomované európske fóra. V roku 2008 predstavila v hlavnom programe spolu 10 režisérov a 7 súborov, ktoré dosiaľ na šestnástich ročníkoch Divadelnej Nitry nevystupovali.

Zdroj: www.24hod.sk