Oplotenie, ktoré v posledných týždňoch rástlo pred MŠ Mostná, pobúrilo domácich obyvateľov. "Ide o nezmyselný projekt iniciovaný vedením MŠ Mostná, ktorá napriek tomu, že má sídlo na ulici Za Ferenitkou, si nárokuje verejné ihrisko v správe mesta, ktoré využívajú aj deti rezidentov. S oplotením by súhlasili aj rezidenti, keby ihrisko nebolo oplotené nelogicky", píše sa v anonymnom emaile, ktorý nám prišiel do redakcie.

V čom vidia domáci problém? (pokračovanie emailu)

1. Mesto, ako aj škôlka argumentujú bezpečnosťou, pričom oplotenie nie je dostatočne vzdialené od hracích prvkov, je doslova natlačené na hracie prvky, navyše plot od hlavnej cesty má asi 30cm na výšku a bez problémov ho prekročí aj malé dieťa, nové oplotenie má zo strany bytoviek 180cm.
2. Postavil sa plot vedľa plotu, úplne zbytočne, oplotenie stačilo pritom napojiť na už existujúce oplotenie, ktoré kopírovalo ihrisko po jeho obvode.
3. Novým oplotením sa zmenšila plocha ihriska o viac ako polovicu.
4. Nové oplotenie bolo osadene aj do nového asfaltu a znemožňuje na ňom pohyb chodcov a prekáža v hre a športovým aktivitám deťom a ich rodičom.
5. O projekte oplotenia neboli vopred informovaní poslanci za Staré mesto, rodičia z MŠ Mostná ani rodičia rezidentov. Keby vedeli, ako sa zmenší plocha ihriska a zamedzí vstup na verejný chodník, nikdy by s tým nesúhlasili. Niekto, teda projekt oplotenia inicioval na vlastnú päsť bez akéhokoľvek informovania dotknutých osôb.
6. MŠ Mostná si privlastňuje verejne ihrisko, ktoré je v správe mesta, pritom adresu ma na inej ulici, ako je umiestnenie ihrisko. Na tej istej ulici, kde sídli MŠ Mostná sa nachádza uzamykatelne ihrisko, ktoré by postačovalo pre potreby MŠ Mostná. Napriek tomu si MŠ Mostná nárokuje na ihrisko, ktoré patri medzi kľúčového ihriska Starého mesta a vo väčšej miere je využívanými deťmi rezidentov a ich rodičov ako deťmi z MŠ Mostná. Zo skúsenosti (lebo aj moje deti navštevovali MŠ Mostná) viem, že deti ihrisko navštevovali iba na hodinu denne, aj to len za priaznivého počasia. Ak bolo sychravo, deťom boli v škole pusta ne rozprávky namiesto pobytu na čerstvom vzduchu. Napriek tomu si MŠ Mostná nárokuje na rezerváciu ihriska do 16: 30, pričom ihrisko využíva najviac medzi 10:00 - 11:30 hod.
7. Vidíme v tom záujem vedenia MŠ Mostná, ktoré ma zrejme konexie na úradníkovho Mesta Nitra, vyhnať rezidentov z verejného ihriska, ktoré nepatri MŠ Mostná.
8. Vzhľadom na to, že oplotenie vzniklo bez informovania rezidentov a rodičov MŠ Mostná mame podozrenie, že ide o privlastnovanie cudzej veci - verejného ihriska, čo ja na hranici trestného činu

Snažila som sa kontaktovať aj vedenie mesta, ktoré mi zatiaľ neposkytlo žiadnu odpoveď. Preto sa obraciam na vás. Ak tento prípad bude medializovany, verím, že veci sa pohnú k lepšiemu. Pretože verím, že na verejnom ihrisku by sa nemali stavať Berlínske múry, ale mal by to byt skôr priestor, ktorý by mal ľudí spájať a nie ich rozdeľovať.

PETÍCIU nájdete na tomto odkaze

Petícia proti oploteniu pred MŠ Mostná Petícia proti oploteniu pred MŠ Mostná Petícia proti oploteniu pred MŠ Mostná Petícia proti oploteniu pred MŠ Mostná