NITRA 7. mája (SITA)
– Nový cestný most cez rieku Nitra chce nitrianska mestská samospráva postaviť do 31. októbra. Most prepojí Ulicu Boženy Slančíkovej s Wilsonovým nábrežím. Investíciu za 3,52 milióna eur zrealizuje firma Inpek, s.r.o., ktorá vyhrala výberové konanie. „Súťažné podklady si zobralo päť firiem, ale do samotnej súťaže sa potom prihlásila iba jedna,“ informoval viceprimátor Štefan Štefek. Inpek bude most stavať vedľa lávky pre peších zo 70-tych rokov, ktorú po dostavbe odstráni. Mesto ju pôvodne chcelo použiť na inom mieste v Nitre, pre zlú statiku to však nebude možné.



Podpísané je už stavebné povolenie aj zmluva na realizáciu. Konečná úprava premostenia rieky bude ešte predmetom rokovania mestskej komisie architektúry 13. mája, potom sa môže začať výstavba. Na moste sa počíta aj s chodníkmi pre peších aj cyklistov a lavičkami. Stánky s občerstvením však už pri rieke stáť nebudú.

Most mal byť pôvodne z betónu, jeho konštrukcia však nakoniec bude z ocele. Primátor Nitry Jozef Dvonč zdôvodnil zmenu úsporou 1,6 milióna eur pri druhom variante. Životnosť mosta to podľa neho nezmení, bude sto rokov. „Most má pre mesto strategický význam nielen preto, aby nám pomohol riešiť dopravu v tejto časti mesta, ale aj v prípade rekonštrukcie iného mosta,“ skonštatoval. V Nitre sú v súčasnosti len dva cestné mosty. Vodičov počas výstavby čakajú obmedzenia v doprave, ktoré v súčasnosti plánuje dopravný inšpektorát.

Všetky informácie o moste nájdete v tomto článku (kliknite sem)

Diskusiu k výstavbe nového mosta nájdete v našom Diskusnom fóre (kliknite sem)

Zdroj: (SITA, mp;mt),201005070071