NITRA 6. mája (SITA)
– Nitrianski mestskí poslanci dnes zvýšili príjmy mestského rozpočtu o 1,04 milióna eur. Zároveň zvýšili výdavky o 869 tisíc eur. Úpravy umožnila dotácia od štátu 543 tisíc eur, ktorú schválila vláda s cieľom eliminovať dopady hospodárskej krízy na mestá a obce. Poslanci vyčlenili 592 500 eur na nákup nehnuteľností od spoločnosti N-Adova, ktorá prevádzkuje kafilériu v Nitre. Ešte v marci vyriešili problém so zápachom z kafilérie tak, že mesto časť areálu odkúpi a časť si prenajme na desať rokov. N-Adova tak v Nitre skončí.

Na dostavbu pavilónu Základnej školy na Tulipánovej ulici vyčlenili poslanci 116 tisíc eur. Ďalšie peniaze pôjdu na odstránenie čiernych skládok, opravy miestnych komunikácií či pre Mestské služby, 200 tisíc eur sa použije na rekonštrukciu bývalých slobodární na Dvorčianskej ulici. Mesto získalo od Armády SR na tejto ulici dve bytovky, 120 bytov chce ponúknuť na prenájom najmä pre rozvedených rodičov s deťmi, učiteľov, policajtov, zamestnancov nemocnice či hercov. Väčšina bytov v slobodárňach sú garsónky, okrem toho je tu 30 jednoizbových a päť trojizbových bytov. Po úpravách chce radnica byty odovzdávať už od júna. Mestský rozpočet bude bohatší aj v kapitole príjmu z predaja budov o 255 tisíc eur, ktoré radnica zinkasuje za predaj nebytových priestorov na Štefánikovej ulici 52. Celkovo dosiahne tento príjem 537 390 eur.

Komentár NitraLive!: Keby mesto "nedáva" len tak peniaze súkromníkom, tak by možno aj v rozpočte bolo viac financií. Kafilérie sa samozrejme chceme zbaviť ale nie za cenu toho, že odkúpime od podnikateľa objekt a ešte si aj časť prenajmeme. Podľa územného plánu z roku 2004 malo mesto podporovať ukončenie prevádzky a zrušenie kafilérie do roku 2008. Súčasné vedenie ale termín zrušilo a otvorene manipuluje s peniazmi ďaňových poplatníkov.

Zdroj: (SITA, mp;bl),201005060268