Fontána na Svätoplukovom námestí je už nejaký ten týždeň nefunkčná, zakrytá doskami. Očakával som, že ide len o dočasnú odstávku a v strede leta bude opäť funkčná. Bohužiaľ realita je však iná. Obrátil som sa na mesto Nitra a informoval som sa o aktuálnom stave.

Odišla technológia, je potrebná kompletná výmena

Podľa informácií z radnice je porucha na technológii fontány neopraviteľná. V minulosti dochádzalo k poruchám kedy napríklad vyhorelo čerpadlo a spôsobilo ďalšie škody. Teraz však oprava nie je možná, nasledovať bude kompletná výmena.

Mesto má pripravený projekt, príde k miernej zmene vzhľadu

"Máme pripravený projekt, ktorý nerieši iba vzhľad samotnej fontány, ale aj kompletne celú technológiu, vrátane rozvodných potrubí, distribúcie vody cez potrubia, tryskového systému a elektriky. Rozdiel medzi starou technológiou a novou je v tom, že momentálne je všetko (čerpadlo plus ďalšia technika) uložené v šachte, ktorá sa nachádza na schodoch námestia a odtiaľ vedú rozvody až do fontány, jedno silné čerpadlo tlačí vodu zo šachty popod polovicu námestia až do fontány. Nové riešenie predpokladá, že samotná technológia bude priamo vo fontáne, pod falošným dnom a čerpadiel tu bude viac, okolo 30 a budú 24-voltové. Nové čerpadlá budú programovateľné, bude sa tam dať nastaviť variabilné spúšťanie trysiek, výška výstreku, frekvencia výstreku a podobne," vysvetlil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Fontána bude mať dve dná: horné bude pochôdzne, v spodnom bude uložená technológia. To znamená, že ľudia budú môcť zísť dole k vode, nebude tam ale hladina vody, voda sa vráti do zásobníka a trysky budú vo výške falošného dna, čerpadlá budú „oproti“ ľuďom, len o poschodie nižšie.

"Nové rozvody budú ťahané rovnakou trasou. Urobí sa to tak, že staré rozvody sa vyfrézujú a vyvložkujú a do nich sa natiahnu nové, technologicky sa teda využije pôvodná, už existujúca trasa potrubí. Vzhľadom na množstvo nevyhnutných peňazí sa budeme uchádzať o peniaze z európskych zdrojov alebo z iných externých zdrojov, aby sme nezaťažili mestský rozpočet," doplnil hovorca.

Mesto vybavuje povolenia

Aktuálne rieši mesto Nitra povolenia na úradoch, má napríklad súhlasné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Nitre. Čaká sa tiež na vhodné výzvy na čerpanie fondov z ktorých chce mesto opravu financovať.

Fontána na Svätoplukovo námestí mimo prevádzky, čaká na opravu



Zdroj: Nitralive.sk