Najväčšie dobrovoľnícke podujatie na Slovensku je tu. Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis, podporia tisíce ľudí. Vymenia svoje kancelárie za pomoc neziskovkám, školám, prírode či pamiatkam a pôjdu skrášľovať a vylepšovať tieto miesta. Celkovo priloží ruku k dielu 9 800 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok v 56 mestách a obciach po celom Slovensku. V Nitre pomôže dobrej veci 260 ľudí. Zhruba rovnaký počet sa pridá spolu v Leviciach, Zlatých Moravciach a iných mestách v kraji.

„Podujatie Naše Mesto každý rok prepája firmy, samosprávy a občiansky sektor s cieľom viditeľne zlepšiť miesta, kde žijeme a pracujeme. Tento rok budú nadšenci z takmer dvesto firiem pomáhať v rámci 580 dôležitých aktivít od Michaloviec až po Bratislavu,“ vraví výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.

Dobrovoľníci a dobrovoľníčky budú čistiť prírodu, upratovať komunitné centrá, obnovovať hrady, zveľaďovať parky a tráviť čas s klientami rôznych zariadení sociálnych služieb. Väčšina aktivít sa udeje dnes, niektoré sa pre zlé počasie presunuli na 16. júna.

Prvýkrát sa zapája botanická záhrada

Nitru čakajú samé zaujímavé aktivity. Do podujatia sa po prvýkrát zapojila aj botanická záhrada SPU v Nitre. V záhrade dnes pomôžu dobrovoľníci pri výsadbe ruží v rozáriu alebo prácach so sukulentami. Budúci týždeň dobrovoľníci pomôžu napríklad vybudovať priestor na posedenie na edukačnej včelnici Zoborské včely, ktorá vzdeláva v tejto téme školákov i začínajúcich včelárov. Tí, ktorých nadchla archeológia, pôjdu dnes pomáhať na hrad Hrušov alebo o týždeň neskôr na Zoborský kláštor. Desiatky dobrovoľníkov tu budú upratovať, hrabať lístie a pomáhať Zoborskému skrášľovaciemu spolku chrániť túto pamiatku.

Zoznam aktivít v Nitre a okolí nájdete na tomto odkaze

Okrem Nitry pomoc dostane ďalších 9 miest

80 ľudí bude dnes pomáhať aj v Leviciach, pomoci sa tam dočká Materské centrum Medulienka či organizácia Svetielko nádeje, ktorá sa stará o deti a mladých s život obmedzujúcim ochorením. Dobrovoľníci budú pre pacientov a pacientky vyrábať meninové a narodeninové pozdravy. V Nových Zámkoch zase pomôžu základnej škole na Nábrežnej postaviť pocitový chodník pre deti. Desiatky ľudí priložia ruku k dielu rovnako v Hurbanove, Zlatých Moravciach, Štúrove, Komárne, Šali, Topoľčanoch či Tlmačoch. Budú sa venovať revitalizácii ihrísk, pomoci materským centrám alebo parkom.

„Úspešnosť podujatia Naše Mesto je dôkazom, že čoraz viac ľudí chápe, že zlepšiť prostredie okolo nás nepomôžu komentáre v online diskusiách, ale presun priamo do terénu. Aktívne sa zapojiť a spolupodieľať sa na zveľadení svojho okolia je cesta k mestám, v ktorých sa cítime dobre a radi v nich žijeme,“ hovorí David Kolář, riaditeľ marketingu pre Hornbach Slovensko a Českú republiku. Zoznam všetkých aktivít nájdete na tomto linku.

9 800 ľudí má srdce na správnom MESTE

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Tento rok sa koná už po sedemnásty raz a zapája sa doň 9 800 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok v 56 mestách a obciach po celom Slovensku. Pomôžu tak dokopy 233 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie.

Firemných dobrovoľníkov vysiela na Naše Mesto 186 firiem a inštitúcií. Nadšených ľudí s chuťou pomáhať spoznáte aj podľa príznačných bielych tričiek s nápisom „Mám srdce na správnom MESTE“, ktorý pre podujatie vymyslel Slavomír Artim tvoriaci pod pseudonymom Dyslektik.

Inšpiráciou pre Naše Mesto bola akcia New York Cares, počas ktorej tisíce Newyorčanov spoločne upratujú a menia svoje mesto k lepšiemu.



Zdroj: TS Nadácia Pontis