Projekt vznikol v spolupráci spoločnosti dm drogerie markt, Ústavu krajinnej architektúry SPU a projektu Nitra 2026 – Kandidát na európske hlavné mesto kultúry

Ekologická inštalácia, ktorá vznikla ako projekt ešte v rámci kandidatúry Nitry na Európske hlavné mesto kultúry 2026, je od utorka 3. mája umiestnená v priestoroch Mestskej tržnice. Má poukazovať na vážnosť klimatickej krízy, s ktorou si dokáže ľudstvo poradiť len spoločnými silami. Financovaná bola s podporou spoločnosti dm drogerie markt, pričom s jej realizáciou pomáhali študenti Ústavu krajinnej architektúry SPU, kde učí jeden z jej autorov, krajinný architekt Miroslav Čibik. Druhým autorom inštalácie je krajinný architekt Erik Král. “Verejný skleník je príkladom dobrej praxe prepojenia súkromného partnera, ktorému záleží na environmentálnych témach a práce lokálnych autorov v spolupráci so študentmi, pričom výsledkom je funkčný zásah vo verejnom priestore so spoločenským presahom,” hovorí Čibik.

Zámerom inštalácie je nechať ju počas leta a jesene 2022 na starostlivosť okoloidúcich. Ako projekt popisujú autori: “Inštalácia Green House: Verejný skleník je symbolom toho, čo sa práve deje s našou planétou. Jeho umiestnenie vo verejnom priestore je zámerné – bude odkázaný na starostlivosť nás všetkých rovnako, ako naša planéta.” Keďže inštalácia sa skladá zo štyroch menších modulov, je možné ju dočasne umiestňovať aj na iných miestach v Nitre. Moduly sú zároveň multifunkčné a dokážu slúžiť aj ako atypický priestor na oddych či menšie kultúrne podujatia, diskusie a prednášky.

“Hoci sa Nitra nakoniec nestane Európskym hlavným mestom kultúry 2026, veríme, že projekt môže žiť ďalej vďaka projektovým návrhom alebo menším realizovaným projektom, akým je aj Verejný skleník,” hovorí bývalý projektový manažér projektu Nitra 2026, Marián Tesák. Inštaláciu si v nasledujúcich týždňoch preberie do starostlivosti novovznikajúce Kreatívne centrum Nitra, ktoré je sčasti ideovým nasledovníkom projektu Nitra 2026.

Projekt Verejný skleník vznikol ešte na jeseň minulého roka, kedy spoločnosť dm drogerie markt otvorila na prízemí nitrianskeho obchodného centra Mlyny svoju novú predajňu. Jej otvorenie bolo spojené s podporou realizácie jedného z troch projektov v centre Nitry upozorňujúcich na zmenu klímy, pričom o víťazovi rozhodla verejnosť v hlasovaní. Víťazným projektom sa stal práve Verejný skleník, ktorého vznik bol podporený finančným príspevkom v hodnote dvojnásobku obratu novej predajne v prvý deň jej otvorenia, nablokovaný v čase od 16. do 17.-tej hodiny. Víťaznému projektu tak poputovala suma 5 705 eur.

Verejný skleník, Mestský tržnica Nitra



Zdroj: Marián Tesák, project manager Nitra 2026