Od ohňostroja upúšťajú v mnohých mestách. Niekde s ním prestali už pred desaťročím, Nitra ho vynecháva pravidelne od roku 2019. Mesto Nitra sa pridáva k iniciatíve slovenských miest, ktoré sa rozhodli nesláviť príchod nového roka s rachotiacim ohňostrojom. Vedenie mesta sa rozhodlo ohňostroje vynechať už od decembra 2019.

V tomto roku na rovnaký krok vyzvala svojich členov aj Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorej členom je aj Nitra. Namiesto ohňostroja dá mesto Nitra peniaze radšej na útulok pre zvieratá alebo dobročinné aktivity.

„Kvitujem rozhodnutie Únie miest Slovenska pripojiť sa k výzve občianskeho združenia Zvierací ombudsman, aby mestá a obce namiesto sviatočných ohňostrojov investovali do zmysluplnejších aktivít. Táto výzva ide ruka v ruke s filozofiou mesta Nitra. Na sviatky bez petárd sme obyvateľov nášho mesta prvýkrát vyzvali v roku 2019. Odvtedy mesto Nitra neorganizuje ani silvestrovský ohňostroj a tradíciu dodržíme aj tento rok,“ povedal primátor Marek Hattas.

Ako sa uvádza v tlačovej správe ÚMS, medzi hlavné dôvody ústupu od delobuchov a ohňostrojov je ochrana zdravia a životného prostredia. „Našou motiváciou je zbaviť sa zbytočného hluku, zápachu a škodlivých látok uvoľnených zo zábavnej pyrotechniky, ako aj ochrana najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, domácich miláčikov, hospodárskych zvierat a divokej zveri. Peniaze môžeme namiesto ohňostroja využiť zmysluplnejšie, napríklad na podporu útulkov pre zvieratá, dobročinné aktivity, humanitárne zbierky, či do iných oblastí, podľa potreby,“ hovorí primátor Hattas.

Na najbližšom mestskom zastupiteľstve preto padne návrh vyčleniť finančné prostriedky práve na niektorú z uvedených oblastí.



Zdroj: Tlačová správa mesto Nitra