Napriek nedostatku kvalifikovaných vodičov, kvôli ktorému dochádza k občasnému vynechávaniu spojov, sa ARRIVA NITRA usiluje o zabezpečenie prevádzky MHD v Nitre v bežnom režime. Spoločnosť pravidelne organizuje náborové kampane a usiluje sa aj o dlhodobé riešenie celoslovenského problému.

„Našim cestujúcim v Nitre, ktorých sa prípadné výpadky spojov dotkli, sa aj touto cestou ospravedlňujeme. Pracujeme na krátkodobých aj dlhodobejších riešeniach vážneho problému s nedostatkom skúsených vodičov,“ povedal Juraj Kusy, generálny riaditeľ spoločnosti ARRIVA NITRA. Vynechané spoje sa týkali viacerých liniek, predovšetkým č. 24 a 32. „Aby sme Nitranom a návštevníkom Nitry dokázali poskytovať čo najlepšie služby, obrátili sme sa so žiadosťou o pomoc na našich kolegov z ostatných regiónov, v ktorých ARRIVA pôsobí,“ doplnil. Podľa jeho slov by už v najbližších dňoch títo vodiči mali prísť do Nitry a situácia by sa mala stabilizovať. Spoločnosť bude zároveň pokračovať v náborových kampaniach. Svojim novým zamestnancom ponúka pomoc s financovaním získania vodičského preukazu na autobus či prácu na skrátený pracovný úväzok, čo je atraktívne aj pre ženy – matky. Záujemcovia môžu poslať žiadosti so životopisom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

ARRIVA zároveň podporuje legislatívne zmeny, ktoré by umožnili získať vodičské oprávnenie na autobus už v 21 rokoch a nie až v 24, ako je to v súčasnosti. „Väčšina našich skúsených kolegov – vodičov získala vodičské oprávnenie počas základnej vojenskej služby a po návrate z nej mohli pokračovať v získanej praxi a zamestnať sa u nás ako vodiči MHD alebo regionálnych autobusov. Žiaľ, táto silná generácia pomaly odchádza do dôchodku. Mladí vo veku 24 rokov už zvyčajne majú zamestnanie. Preto by sme veľmi privítali, keby sa vek na získanie tohto oprávnenia znížil o tri roky tak, ako to bolo v minulosti,“ dodal J. Kusy. S nedostatkom vodičov zápasí takmer celé Slovensko i ďalšie krajiny Európskej únie.



Zdroj: TS Arriva