>>>Nitriansky DVB-T vysielač sa spustí budúci týždeň (30.5. - 3.6. 2011)<<<

>>>Analógové vysielanie z vysielača Zobor končí v máji 2011<<<

>>>Všetko o Digitálnom vysielaní na Slovensku TU<<<

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) vydal na základe žiadosti spoločnosti Towercom, a.s. povolenie pre vysielač Nitra – Zobor na prevádzkovanie vysielača DVB-T za účelom vysielania televíznej programovej služby a elektronického programového sprievodcu (EPG). Povolený vysielač bude vysielať na K21 a bude súčasťou siete 2. multiplexu. Povolenie nadobudlo právoplatnosť 21. apríla 2010.
TÚ SR na základe žiadosti spoločnosti Towercom, a.s. v povoleniach uviedol systém zdrojového kódovania MPEG-2 v kombinácii s MPEG-4. Základné parametre vysielania: počet nosných 8k, modulácia 64-QAM, ochranný interval 1/4, kódový pomer 2/3, horizontálna polarizácia, maximálny výkon ERP v nulovej rovine 22 800 W. Platnosť povolenia je do 9. septembra 2029.
Informácie pre televíznych divákov a pre predajcov koncových zariadení poskytne (štátna) informačná kampaň, ktorej realizácia je v kompetencii Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a komunikačno-produktovú kampaň spoločnosti Towercom, a.s.

Pôvodná správa:
Spoločnosť Towercom plánuje v marci spustiť najmenej šesť nových DVB-T vysielačov. Prevádzku začnú vysielače Nitra - Zobor, Lučenec - Blatný vrch, Rožňava - Dievča skala, Snina, Stará Lubovňa a Štúrovo. Uviedol to v diskusii s čitateľmi Živé.sk marketingový manažér spoločnosti Towercom Michal Šuran.

Prevádzkovateľ digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) Towercom plánuje nitriansky kraj pokryť do konca marca - do začiatku veľkonočných prázdnin.

Už niekoľko rokov sa na Slovensku hovorí o prechode z analógového na digitálne vysielanie. V médiách sa objavili správy, že zo začiatku bude Nitra vynechaná. Podľa mapy, ktorá je na internete to ale nie je pravda. Do konca roka 2012 by malo analógové vysielanie nahradiť digitálne. Zo stránky spoločnosti Towercom, ktorá pripravuje digitálne vysielanie sme sa dozvedeli nasledovné:

Spoločnosť Towercom, a.s. v súčasnosti finišuje na prípravných prácach realizácie výstavby prvého multiplexu. Spustením prvého multiplexu do komerčnej prevádzky dosiahne k dátumu 31.12.2009 takmer 80% pokrytie obyvateľstva Slovenska signálom DVB-T.

Towercom, a.s.  zachováva analógové vysielanie počas prechodného obdobia, v súlade so svojimi záväzkami, čím garantuje aj analógový príjem televíznej programovej služby pre divákov.

Digitálne terestriálne vysielanie bude šírené na frekvencii (kanál) prislúchajúcej konkrétnemu frekvenčnému vyhradeniu (allotment). Pre prvý multiplex sú skoordinované frekvencie pre 11 frekvenčných vyhradení.

Pokrytie vysielačom pri súčasnom výkone




Mapy pokrytia jednotlivých vysielačov DVB-T

>>>Pokrytie signálm západné Slovensko<<<

>>>Máte otázky? Píšte na emailovú adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.<<<

>>>Bezplatná infolinka: 0800 168 500<<<



Čo potrebujete k príjmu digitálneho vysielania DVB-T?

* byť v oblasti pokrytej digitálnym signálom (na Slovensku zatiaľ len oblasti s pilotným vysielaním);
* mať set-top-box - zaradenie, ktoré dekóduje digitálny signál;
* zapojiť set-top-box medzi anténu a televízor;
* naladiť set-top-box (spravidla automaticky);

Pozn.: V predaji sú už bežne moderné TV prijímače so zabudovaným DVB-T tunerom.

Parametre vysielača

Kanál: 21
Polarizácia: vertikálna
Výkon ERP: 39,110 kW

Zdroj: www.towercom.sk