NITRA 12. apríla (SITA) – Spolu 46,5 milióna eur z eurofondov´ išlo do siedmich zdravotníckych zariadení v Nitrianskom kraji. Tri z nich sú v Nitre, dve v Nových Zámkoch a po jednom v Leviciach a v Šahách. Podporené projekty si dnes v Nitre pozrel Monitorovací výbor pre Operačný program Zdravotníctvo.

Fakultná nemocnica v Nitre získala z eurofondov a štátneho rozpočtu spolu 22,5 milióna eur na výstavbu liečebného pavilónu a kúpu nového lineárneho urýchľovača pre onkologických pacientov. Do nového pavilónu sa presťahuje Interná klinika, Kardiologická klinika, Neurologická klinika a ústavy mikrobiológie, patológie a laboratórnej medicíny. V súčasnosti je vo výstavbe, otvoria ho na jeseň. Vďaka kúpe lineárneho urýchľovača už pacienti nemusia dochádzať do Bratislavy či Banskej Bystrice. Ako informoval na tlačovej besede riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Kamil Koleják, lineárny urýchľovač funguje od júna 2010, odvtedy sa odstránili dlhé čakacie lehoty na zdravotnícke výkony.

Rozostavaný pavilón v nitrianskej nemocnici

Nový pavilón, Nitrianska nemocnica

Za prostriedky z eurofondov sa zmodernizuje aj nitrianska pobočka Národnej transfúznej služby (NTS), rovnako ako aj všetky ostatné pobočky. Je to zatiaľ jediný národný projekt, ktorý sa realizuje v rámci Operačného programu Zdravotníctvo. Projekt zahŕňa nákup nových prístrojov a špeciálnych vozidiel na prepravu krvi a rekonštrukciu priestorov NTS Košice. Zároveň sa scentralizuje spracovávanie krvi. Namiesto súčasných dvoch odberových pracovísk a deviatich pracovísk, ktoré krv odberajú aj spracúvajú, budú tri spracovateľské centrá (Bratislava, Banská Bystrica, Košice), deväť odberových centier a dve odberové pracoviská. V Nitre sa už krv nebude spracúvať, bude tu len odberové centrum. Podľa projektovej manažérky NTS Martiny Grožajovej sa zlepšia aj podmienky pre darcov krvi, predĺžia sa odberové hodiny a za darcami bude NTS viac dochádzať.

Peniaze z eurofondov získali aj dve súkromné zdravotnícke zariadenia. Kardiocentrum Nitra s.r.o. dostalo na nákup angiografického prístroja 1,6 milióna eur. „Aj vďaka tomuto zariadeniu sme sa stali v roku 2010 pracoviskom s najvyšším počtom ošetrených akútnych infarktov v rámci Českej a Slovenskej republiky,“ povedal riaditeľ Kardiocentra Nitra Marián Hranai. Za rok od sprevádzkovania nového prístroja tu narástol počet extrakoronárnych výkonov o 500 percent, počet ukončených hospitalizácii stúpol o 42,8 percenta. Vďaka financiám z eurofondov sa Imunoalergológii Dzurilla s.r.o. podarilo otvoriť nové ambulancie – pneumologickú, onkologickú, klinickú imunológiu a alergológiu, oftalmológiu s jednodňovou očnou chirurgiou. V rámci projektu nadstavali medicínsky komplex v Nitre.

Medicínsky komplex na Chrenovej (blízko polikliniky)

Medicínske centrum Dzurilla Nitra

Slovenská republika je v aktuálnom programovacom období 2007 – 2013 jediným členským štátom EÚ, ktorý z prostriedkov štrukturálnych fondov investuje do zdravotníctva prostredníctvom samostatného operačného programu. V Operačnom programe Zdravotníctvo je alokovaných 250 miliónov eur. Celkovo bolo podporených v rámci Slovenska 59 projektov.

Fotografie z priebehu výstavby pavilónu v NR nemocnici a diskusia TU

Fotografie z priebehu výstavby medicínskeho komplexu Dzurilla a diskusia TU

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201104120259, foto Nitralive.sk