NITRA 14. januára (SITA) - Výstavbe kanalizácie v Nitre už nestojí nič v ceste, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) potvrdilo koncom minulého roka správnosť verejného obstarávania. Mesto čakalo na tento podpis niekoľko mesiacov, zdržanie spôsobili zmeny na ministerstve. Výstavba kanalizácie za 13,2 milióna eur z Európskej únie sa pôvodne mala začať v septembri. „Harmonogram prác zatiaľ nie je určený, spresnený bude po rokovaniach subjektov, ktoré sa na tejto investičnej akcii podieľajú a po schválení obstarania stavebného dozoru,“ informoval agentúru SITA primátor Nitry Jozef Dvonč.

„Harmonogram prác zatiaľ nie je určený, spresnený bude po rokovaniach subjektov, ktoré sa na tejto investičnej akcii podieľajú a po schválení obstarania stavebného dozoru,“ informoval agentúru SITA primátor Nitry Jozef Dvonč.


Peniaze z Kohézneho fondu Európskej únie získala Západoslovenská vodárenská spoločnosť( ZVS), ktorej najväčším akcionárom je mesto Nitra. V užšej súťaži spoločnosť vybrala za dodávateľa prác firmu Monstav Nitra, s.r.o. spomedzi troch doručených ponúk. Konečná zmluvná cena je skoro taká istá ako bola predpokladaná hodnota zákazky, tá bola vo výške 11,74 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Kanalizáciu firma dobuduje najmä v okrajových mestských štvrtiach, kde doteraz chýbala - v Dolných Krškanoch, Kyneku, Párovských Hájoch, Janíkovciach a Mlynárciach. Pribudne aj na Zobore na uliciach Jaseňová, Sojčia a Sirôtkova a v Starom Meste na Fabrickej ulici.

Mapa pokrytia mesta plynom (link na mapu)

Nitra - mapa pokrytia plynom

Kde sa dobuduje kanalizácia?

  • Dolné Krškany
  • Kynek
  • Párovské Háje (Lukov Dvor)
  • Janíkovce
  • Mlynárce
  • Zobor - Jaseňová, Sojčia a Sirôtkova
  • Staré mesto - Fabrická ulica

Práce zahŕňajú vybudovanie splaškovej a rozšírenie jednotnej kanalizačnej siete v jednotlivých mestských častiach Nitry v celkovej dĺžke 34,5 kilometra s napojením na jestvujúcu kanalizačnú sieť v meste, vrátane 17 čerpacích staníc a 1 520 kanalizačných prípojok. Rezort pôdohospodárstva potvrdil správnosť verejného obstarávania 29. decembra 2010. Západoslovenská vodárenská spoločnosť rozhodla o zadaní zákazky 30. decembra, vyplýva to z oznamu o výsledku tendra vo Vestníku verejného obstarávania.

2. etapa výstavby

  • zvyšok Zobora
  • Horné Krškany

Dobudovanie kanalizačnej siete v mestských častiach Nitry by malo trvať dva roky. Po dokončení bude mať kanalizáciu zhruba 85 % domácností v meste. Ostatná časť Zobora a mestská časť Horné Krškany bude predmetom druhej etapy výstavby, na ktorú chce Západoslovenská vodárenská spoločnosť požiadať o nenávratný finančný príspevok z Európskej únie v priebehu dvoch rokov. Územné rozhodnutie je už vydané.

Môže Vás zaujímať Výstavba kanalizácie sa nezačala, čaká sa na ministerstvo (10.9.2010)

Zdroj: (SITA, mt;mp), 201101140178