Nitra, Slovensko - 11. mája 2024 sa na Slovensku uskutočnilo záverečné stretnutie projektu Erasmus+ Šport STORY. Osem talianskych zástupcov zo združenia Iniziativa Democratica a osem rakúskych zástupcov zo zduženia ACTIVE z Viedne pricestovalo do Nitry, aby sa zúčastnili na tomto významnom podujatí, ktoré sa konalo pri príležitosti 15. stretnutia priaznivcov Klubu slovenských turistov v Nitre.

Stretnutie poskytlo zahraničným turistom jedinečnú príležitosť pripojiť sa k miestnym turistom. Spoločne predstavili projekt STORY komunite približne 150 nadšených turistov. Turistické podujatie vyústilo to získania nových kontatkov, skúseností a poznatkov medzi účastníkmi.

Vrcholom záverečného stretnutia bola pre zástupcov príležitosť stretnúť sa s významnými osobnosťami slovenskej turistickej komunity vrátane predsedu pešej sekcie KST a členov predstavenstva Klubu slovenských turistov. Stretnutie zdôraznilio význam spoločného úsilia pri propagácii turistiky a outdoorových aktivít v celej Európe.

V rámci záverečného stretnutia sa účastníci vybrali na túru do pohoria Tribeč a preskúmali historickú zrúcaninu Gýmeš. Túru viedol skúsený turistický sprievodca Peter Dragúň z Turistického klubu Žochár v Topoľčanoch a aktívny turistiky Patrik Ciba z OTI. O historické poznatky sa postaral archeológ doc. Mgr. PhDr. Pavol Šteiner, PhD. a obohatil tak zážitok o fascinujúce historické súvislosti.

Medzinárodné stretnutie v Nitre zohralo kľúčovú úlohu aj pri podpore tvorby záverečnej správy STORY projetku a finalizácii videí, ktoré boli zozbierané za posledných 18 mesiacov v Taliansku, Rakúsku a na Slovensku. Cieľom týchto videí je inšpirovať a motivovať jednotlivcov a najmä ženy, aby spoznávali hory a prijali turistiku ako hodnotnú aktivitu pre fyzickú a duševnú pohodu.

Projekt Erasmus+ Sport STORY úspešne podporil medzinárodnú spoluprácu a vyzdvihol krásu a výhody turistiky so širokou verejnosťou. Záverečné stretnutie v Nitre poslúžilo ako dôstojný záver tejto inšpiratívnej cesty a zanechalo trvalý odkaz pre všetkých zúčastnených.

Viac informácií o projekte STORY a možnosť pozrieť si videá nájdete na stránke story.euactive.org

Záverečné stretnutie športového projektu Erasmus+ „STORY - Stories from the mountains“ na Slovensku