Spoločnosť Transdev, ktorá bude od januára zabezpečovať prevádzku MHD v Nitre a piatich priľahlých obciach, spustí od utorka 7. decembra dobíjanie dopravných kariet a predpredaj predplatných lístkov. Na kartu bude možné dobiť ľubovoľný kredit vo výške od 5 eur. Predplatné lístky bude možné zakúpiť s 30-dňovým predstihom od požadovaného dátumu (najskorší dátum platnosti však od 1. 1. 2022). Dobíjanie bude možné na pobočke spoločnosti v budove Mestskej tržnice alebo online prostredníctvom eshopu.

Od rovnakého dátumu nový dopravca tiež začne s výdajom a doručovaním dopravných kariet cestujúcim. Tieto pre veľký záujem verejnosti zatiaľ nevydáva na počkanie, ale po prijatí žiadosti dodáva po približne mesiaci. V nasledujúcich dňoch sa tak karty dostanú k cestujúcim, ktorí si ich objednali medzi prvými ešte na začiatku novembra. Ďalšie dodávky kariet však budú rýchlo nasledovať, a tak sa dočkajú aj ďalší záujemcovia.


Ako požiadať o kartu?

Cestujúcim, ktorí ešte o novú dopravnú kartu nepožiadali, Transdev pripomína, že urobiť tak môžu osobne na pobočke na základe vyplnenej žiadosti alebo online na stránke eshopnitra.transdev.sk Ako prví by mali o nové karty žiadať cestujúci, ktorí využívajú na platbu cestovného kredit. Ten, ktorý si dobili u starého dopravcu, totiž od Nového roka v MHD Nitra nebude možné použiť. Naopak, držitelia predplatných lístkov (mesačných, štvrťročných, polročných), ktorých platnosť sa začala alebo začne ešte v roku 2021 a presahuje do roku budúceho, ich môžu aj po zmene dopravcu využiť až do riadneho konca platnosti, a to na starej karte. O novú kartu stačí požiadať až krátko pred skončením platnosti lístka.


Mobilná aplikácia

Novinky však týmto nekončia. Cestujúcim bude k dispozícii aj nová aplikácia pre MHD Nitra. Nakoľko autobusy Transdevu ešte nepremávajú, jej funkcionalita bude v prvých týždňoch obmedzená. Použiť ju však bude možné na založenie tzv. virtuálnej karty, ktorú cestujúci nebude vlastniť vo fyzickej podobe, ale k všetkým jej funkciám bude pristupovať pomocou aplikácie v mobilnom telefóne. Po založení virtuálnej karty a jej schválení, ktoré prebehne v priebehu niekoľkých dní, bude možné na ňu okamžite nahrať požadovaný predplatný lístok alebo kredit pre neskorší nákup lístkov na jednu cestu.

Od Nového roka sa ešte očakáva zavedenie platby cestovného prostredníctvom bankových kariet, čím bude rozšírenie nových platforiem predaja zavŕšené.

MHD Nitra 2021 MHD Nitra 2021 MHD Nitra 2021



Zdroj: Vladimír Šimko, Transdev