ARRIVA spúšťa 1. apríla novú kapitolu zdieľaných bicyklov arriva bike v meste Nitra. Pre nadšencov bikesharingu pripravila viacero noviniek. Pribudnú aj nové stanovištia – k doterajším siedmym pevným stanovištiam pribudne ďalších päť virtuálnych stanovíšť. Do konca marca ponúka záujemcom zvýhodnené predplatné na celú sezónu.

„ARRIVA sa rozhodla spustiť z vlastnej iniciatívy od 1. apríla pre obyvateľov a návštevníkov mesta plne funkčný systém zdieľaných bicyklov. Užívatelia systému v Nitre sa môžu v tejto sezóne tešiť na viacero noviniek. V záujme zabezpečenia väčšieho pokrytia mesta rozširujeme od novej sezóny počet stanovíšť a pre užívateľov je k dispozícii nová modernejšia aplikácia s názvom nextbike. Aktualizovali sme tarify a vďaka spolupráci s partnermi so súkromnej sféry poskytneme užívateľom ďalšie zaujímavé výhody. Tí, ktorí si ročné predplatné kúpia ešte pred spustením sezóny, získajú 20% zľavu z ceny predplatného a počas celého roka tak budú môcť jazdiť na bicykloch arriva bike v rámci tarify za bezkonkurenčnú cenu 20 EUR“ uviedla Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.

Bikesharing je ekologický, flexibilný, bezpečný a moderný doplnok k verejnej doprave v meste. Zdieľané bicykle zjednodušujú mobilitu v mestách, sú bezpečné a prispievajú k zlepšovaniu životného prostredia. Sú obľúbeným dopravným prostriedkom na krátke presuny v meste aj v období pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. ARRIVA bude aj v tejto sezóne bude dbať na pravidelnú dezinfekciu bicyklov a zároveň vyzývať obyvateľov a návštevníkov mesta na zodpovedné používanie bicyklov s podmienkou dodržiavania bezpečnostných opatrení nosením rúška a rukavíc resp. pravidelnou dezinfekciou rúk. Obľúbené zdieľané bicykle budú užívateľom k dispozícii od 1. apríla v závislosti od počasia až do konca novembra.

Na základe medzinárodných skúseností z rôznych miest uprednostňuje ARRIVA riešenie bikesharingu so staničkovým systémom – to znamená buď pevné alebo virtuálne stanovištia. Každý, kto si chce zdieľaný bicykel požičať, má tak istotu, že ho na zvolenom mieste aj nájde. Navyše tak zdieľané bicykle nie sú roztrúsené po meste a nie sú prekážkou na nevhodných miestach.


Nové stanovištia

„Novú sezónu začneme s takmer dvojnásobným počtom stanovíšť arriva bike v Nitre. Okrem už existujúcich siedmich lokalít na vypožičiavanie a vrátenie zdieľaných bicyklov sme po dohode s partnermi vytvorili päť nových virtuálnych stanovíšť, a to pri obchodných centrách OC MAX a OC Galéria Tesco, pri vybraných budovách univerzity UKF pri ŠD Zobor a na Kraskovej 1 a zároveň aj v mestskej časti Horné Krškany – Soda park. Ďalšie stanovištia plánujeme vytvoriť na sídliskách Klokočina a Chrenová, aby sme zatraktívnili dostupnosť a vyšli tak v ústrety čo najväčšiemu počtu obyvateľov, zároveň plánujeme spoluprácu aj so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre“ informuje Petra Helecz.

Virtuálne stanovištia sú jednou z noviniek blížiacej sa sezóny arriva bike. Tento druh stanovíšť je vytvorený určením virtuálneho GPS okruhu, v ktorom je možné vypožičiavať a odovzdávať zdieľané bicykle. Namiesto označníka a stojanov na bicykle bude užívateľov o presnom umiestnení stanovišťa informovať značenie bieleho loga arriva bike na spevnených plochách príslušných miest. Aktualizovaná mapa systému arriva bike je implementovaná do užívateľskej aplikácie a zároveň ju záujemcovia nájdu aj na webovej stránke arriva.bike. Za odovzdanie zdieľaného bicykla mimo oficiálneho okruhu bude užívateľovi aj naďalej účtovaná technická pokuta v zmysle všeobecných obchodných podmienok.


Aktualizovaná bola aj tarifa a cenník

Cieľom je podporiť používanie zdieľaných bicyklov na krátke presuny v rámci mesta Nitra, ale zároveň záujemcom umožniť vypožičanie bicyklov za prijateľnú sumu aj na viac hodín. Za 30 minút jazdy na arriva bike zaplatí bežný užívateľ 0,50 EUR. Novinkou je mesačné predplatné v hodnote 5 EUR, v rámci ktorého jazdí užívateľ neobmedzený počet polhodinových jázd denne na bicykloch arriva bike v rámci tarify zdarma. Po odovzdaní bicykla do 30 minút na jednom z oficiálnych stanovíšť si môže užívateľ požičať ďalší bicykel, opäť zdarma. Podobné pravidlo platí aj pri ročnom predplatnom. Do začiatku sezóny si môžu záujemcovia kúpiť ročné predplatné so zľavou 20% a jazdiť tak počas celej sezóny v rámci tarify iba za 20 EUR. K ročnému predplatnému zároveň užívatelia získajú bezplatný prístup do anglického online slovníka LINGEA – vďaka nášmu novému partnerovi projektu – až do konca sezóny – 30. novembra 2021. Bicykle arriva bike budú môcť od novej sezóny výhodne používať aj držitelia kariet ISIC a ITIC – po verifikácii karty v aplikácii budú môcť jazdiť na arriva bike 15 minút zdarma v rámci jednej výpožičky denne.

Záujemcovia si môžu vytvoriť užívateľské konto na webe arriva.bike alebo prostredníctvom aplikácie nextbike. V prípade užívateľov, ktorí si už konto arriva bike vytvorili, stačí, ak si stiahnu aktualizovanú aplikáciu nextbike, ktorá je zdarma dostupná pre operačné systémy iOS a Android a prihlásia sa so svojimi už existujúcimi prihlasovacími údajmi. Užívatelia môžu navyše s jedinou aplikáciou využívať systém zdieľaných bicyklov nextbike na štyroch kontinentoch, v 26 krajinách a to na území viac než 200 miest.

Na identifikáciu registrovaných užívateľov je možné použiť aj dopravnú čipovú kartu vydanú spoločnosťou ARRIVA NITRA.
Komplexné informácie o službe zdieľaných bicyklov, novinkách a tarife nájdu záujemcovia na webe arriva.bike či v aplikácii.
Denne od 8:00 do 20:00 h, aj vrátane víkendov a sviatkov, poskytujeme informácie o zdieľaných bicykloch na linke zákazníckej podpory na telefónnom čísle +421 915 244 244, o informácie je možné žiadať aj e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Nitra bola prvým mestom na Slovensku, v ktorom bol plne funkčný systém bikesharingu ako doplnok mestskej verejnej dopravy zavedený v roku 2017. Tohoročná sezóna je teda už piatou v poradí.

Komplexná služba zdieľaných bicyklov arriva bike v Nitre si ešte pred spustením vyžiadala dôkladnú prípravu a následnú realizáciu úspešného projektu. Neoddeliteľnou súčasťou bola investícia vo forme zakúpenia infraštruktúry v podobe bicyklov a staničiek, ktoré sú prepojené aplikáciou a ďalšími softvérovými riešeniami, ktoré komunikujú nielen s klientom, ale aj s technikmi vykonávajúcimi redistribúciu a údržbu bicyklov, zároveň aj s operátormi na linke zákazníckej podpory. Bolo potrebné vytvorenie kompletných návodov na použitie a webovej stránky v troch jazykových mutáciách. Počas prevádzky bola intenzívna pozornosť venovaná budovaniu vzťahov s verejnosťou a propagácii systému na podujatiach v meste a na nitrianskych univerzitách. Pod komplexnosťou služby je nutné si predstaviť aj dennú údržbu bicyklov, vrátane výmeny originálnych náhradných dielov, vykonávanie malých opráv v teréne, väčších opráv v sklade, čistenie bicyklov a stanovíšť, navyše počas pandémie aj vykonávanie pravidelnej dezinfekcie, denný rozvoz bicyklov na stanovištia, dobíjanie bicyklov, údržbu mobilnej aplikácie pre technikov, užívateľov a operátorov linky zákazníckej podpory.

„Na udržanie a prípadné rozšírenie obľúbeného systému arriva bike radi uvítame podporu obchodných partnerov. Ponúkame im možnosť využitia mobilnej reklamy, vytvorenie nových virtuálnych staničiek či benefit pre zamestnancov alebo zákazníkov vo forme kupónov na voľné minúty jazdy na zdieľaných bicykloch“ doplnila P. Helecz.

Okrem Nitry prevádzkuje spoločnosť ARRIVA plne funkčný systém zdieľaných bicyklov aj v Žiline. BikeKIA je spoločným dielom investora projektu Nadácie Kia Motors Slovakia a mesta Žilina. Výhodou systému je, že je prispôsobiteľný požiadavkám väčších i menších miest, umožňuje využívanie pevných ale aj virtuálnych stanovíšť.



Zdroj: Arriva