Odborári v spoločnosti Arriva Nitra oznámili ostrý štrajk so začiatkom od 2. septembra 2019 od 3:45 hod. Túto informáciu zverejnila Arriva na svojej webovej stránke. Dôvodom je nespokojnosť s platmi. Vodiči žiadajú navýšiť tarifné mzdy.

"Štrajk sa má týkať spolu približne 360 vodičov z MHD Nitra a vodičov z prímestskej dopravy z miest Nitra, Topoľčany, Vráble a Zlaté Moravce. Vodiči zároveň zaviazali výbor ZO žiadať o navýšenie tarifnej mzdy na 5,30 eur za hodinu," píše sa na webe OZ KOVO.

Arriva oznámila, že "naďalej rokuje s odborovou organizáciou s cieľom nájsť riešenie prijateľné pre obe strany a vyhlásenému štrajku tak predísť". V prípade, že nepríde k dohode, nebude Arriva schopná zabezpečiť verejnú dopravu.

Štrajk prichádza v najnevhodnejšom okamihu, okrem rekonštrukcie Univerzitného mosta začína školský rok a to znamená nápor áut v exponovaných hodinách.

Nitra nemá na rozdiel od miest ako Bratislava, Žilina, Prešov vlastný dopravný podnik. Na štrajk preto nemá taký dosah. Po problémoch so zdieľanými bicyklami tak musí radnica riešiť ďalší problém. V minulosti sa hovorilo o zámere mesta vytvoriť vlastný dopravný podnik, jeho realizácia by však bola komplikovaná a nákladná. Vďaka neexistencii dopravného podniku v Nitre prichádzalo mesto v minulosti o nemalé dotácie.



Zdroj: Nitralive.sk