So zimnou údržbou pomôže mestu Ústav na výkon trestu odňatia slobody. Sneh bude odpratávať desať mužov vo výkone trestu. Mesto rokuje aj so ženskou väznicou. Už včera nasadila radnica 52 aktivačných pracovníkov z Úradu práce, ktorí sa starajú najmä o chodníky na frekventovaných miestach, priechodoch pre chodcov a zastávkach MHD.

"Okrem manuálnej pracovnej sily máme v plnom nasadení aj techniku, aktuálne je to spolu s externými dodávateľmi 19 strojov," informuje Ľubomír Muzika so Strediska mestských služieb. Všetky hlavné ťahy sú momentálne zjazdné a v prácach sa samozrejme pokračuje.

Štátne cesty nespravuje mesto

Na sociálnych sieťach sa objavujú nespokojné komentáre, podľa ktorých sú niektoré hlavné ťahy nedostatočne odhrnuté alebo posypané. "Údržbu štátnych ciest na území mesta má na starosti Regionálna správa ciest. Sú to dôležité hlavné ťahy Štefánikova v smere od Mlynov, Tr. A. Hlinku, Dlhá, Chrenovská, Jelenecká, Cabajská, Novozámocká, Jarocká a časť Trnavskej. Paradoxne za tieto komunikácie nám ľudia nadávajú najviac,“ vysvetľuje Muzika.

PREHĽAD: kto spravuje a udržiava ktoré cesty na území mesta Nitra


Radnica ďakuje aktívnym spoluobčanom

"Na sociálnych sieťach sme zachytili množstvo podnetov, aj mnohé oprávnene kritické komentáre. Čo nás však nesmierne potešilo je, že v Nitre sú desiatky a stovky ľudí, ktorí si neváhali vyhrnúť rukávy a pustili sa do odpratávania snehu," hovorí poradca pre komunikáciu mesta Henrich Varga.

Mesto včera na svojej oficiálnej facebookovej stránke spustilo aj mierne odľahčenú anketu, ktorá vzdáva hold práve týmto aktívnym obyvateľom.


Mesto zriadilo špeciálny mail

Nielen Nitra, ale aj iné samosprávy sa najviac boria s povinnou zimnou údržbou chodníkov. Tá vznikla na základe nového zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý od minulého roka priniesol aj zmenu v starostlivosti o chodníky. O tie sa po novom musia postarať ich vlastníci alebo správcovia a nie ako doteraz obyvatelia domov.

Kvôli zvýšeným nárokom na zimnú údržbu zriadilo mesto špeciálny mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. "Tu môžu obyvatelia nahlasovať podnety týkajúce sa zimnej údržby. Rovnako máme aj telefonickú horúcu linku - v pracovnej dobe môžu volať alebo poslať SMS na 037/6550346 a to v čase od 7:30 do 15:30 hod. Mimo pracovnú dobu môžu volať na telefónne číslo 0914352806," informuje Henrich Varga.