Slovenské cesty zaplavia v najbližších dňoch tisíce motoristov, ale aj chodcov

V týchto dňoch prežívame Sviatky všetkých svätých a vrámci pripomenutia si pamiatky všetkých našich príbuzných zosnulých navštevujeme cintoríny. Tieto sviatky majú na Slovensku hlbokú tradíciu a pamiatku si uctieva takmer každý. Zvýšená je tak hustota ľudí v okolí cintorínov, ale aj na cestách. Množstvo takzvaných sviatočných vodičov vytiahne svojich „tátošov“ práve počas týchto sviatkov a bez väčšej kontroly technického stavu vozidla vstupujú do premávky. Ak chcete prežiť sviatky bez fyzickej, ale aj psychickej ujmy, tak je potrebné aby ste sa vybavili veľkou dávkou trpezlivosti a najmä tolerantnosti k všetkým účastníkom premávky.

K týmto účastníkom patria aj chodci, ktorí tvoria osobitnú kapitolu počas týchto sviatkov. Parkoviská pri cintorínoch bývajú častokrát oddelené miestnou komunikáciou, na ktorej prebieha intenzívna premávka. Príkladom takýchto parkovísk v Nitre sú parkoviská pri Chrenovskom a Párovskom cintoríne, alebo aj pri cintoríne v Mlynárciach. V týchto úsekoch je dôležitá kooperácia chodcov a vodičov vozidiel, aby nedochádzalo k výraznému spomaľovaniu premávky, ale ani k rizikovým situáciám, kedy sú ohrozené životy účastníkov premávky. Len za posledné dva týždne bolo na slovenských cestách usmrtených 23 ľudí, z toho štyria zahynuli na cestách Nitrianskeho kraja. Najčastejším dôvodom týchto nehôd je nedisciplinovanosť chodcov, ktorí si krátia cestu mimo vyznačené prechody, ale aj nedodržiavanie dopravných predpisov vodičmi, ktorí v časovom strese podliehajú agresívnej jazde. Otáznym pred týmito sviatkami je aj povolenie viesť motorové vozidlo 17 ročným vodičom, ktorí ešte nemajú dostatočné skúsenosti na riešenie komplikovaných dopravných situácií a dohľad skúsenejšieho negarantuje ich rýchle a účinné vyriešenie. Dúfajme ale, že vďaka preventívnym opatreniam ako je zvýšený počet policajných hliadok, lepšia viditeľnosť chodcov vďaka reflexným prvkom a ústretovosť vodičov, budú čísla usmrtených účastníkov premávky minimálne.

Mestský cintorín Nitra

Dôležitou súčasťou bezpečnej jazdy sú aj bezpečné komunikácie. V Nitre prišlo v posledných týždňoch k niekoľkým generálnym opravám ciest, najmä na Hviezdoslavovej triede a Levickej ulici. Najväčším prínosom pre dopravu v Nitre by ale mala byť novootvorená rýchlostná cesta PR1BINA, ktorá má odľahčiť dopravné zaťaženie v meste. Zaťažkávacím testom budú práve Sviatky všetkých svätých, kedy sa prvýkrát ukáže, ako sa zvýšila bezpečnosť počas obdobia jednej z najväčších cestných migrácií obyvateľov v roku.

Počas sviatkov sa rozhodli posilniť niektoré spoje aj slovenskí dopravcovia. Mimoriadnu linku k Novému cintorínu v Nitre pripravila Veolia, ktorá bude 1.novembra premávať pod označením P15. Posilové vlaky sa rozhodla vyslať aj Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá vyšle prvého a piateho novembra mimoriadne linky z Nitry do Bratislavy s odchodom o 18.00.

MHD - posilnenie spojov k Novému cintorínu na Cabajskej ulici

  • Linka P15 - Palárikova – Centrum – Rázc. Železničná stanica – Cabajská – Nový cintorín a späť s ukončením trasy na zastávke Centrum
  • Linka 26 - Zobor, Metodova – Centrum – Klokočina – Čermáň – Nový cintorín - Jakuba Haška podľa bežného cestovného poriadku

Otváracia doba cintorínov v Nitre počas sviatkov

od 1. do 5.novembra od 07.00 do 21.00

Zdroj: Nitralive.sk,MHD info - imhd.zoznam.sk