Nitrianski skauti z 23.zboru Nitrava zorganizovali Nitriansku mestskú hru NIMEH v noci zo soboty na nedeľu 7.5.2017. Na jedenástich stanovištiach po celej Nitre zažili skauti príbeh ako vystrihnutý z akčného filmu. A prečo nočná hra? Podľa slov organizátorov, zlo sa vynára v noci.

Píše sa rok 1989. Prvomájový sprievod je narušený mladým rebelom, ktorého život a rodinu hlboko poznačil komunistický režim. Mladíka polícia zadrží a začína sa súd. V túžbe po slobode mladík vytrhne strážnikovi zbraň a prestrieľa sa na útek. Historický film? Nie, Nitrianska mestská hra NIMEH, ktorú pre skautov z celého Slovenska zorganizoval 23. zbor Nitrava. Hra, v ktorej sa účastníci vrátili do nie tak dávnych čias a zažili, aké to naozaj bolo. Žiadne nostalgické retro. Noc plná ľudských tragédií, ale zároveň plná nádeje, odvahy a vzdoru.

Mladí ľudia zažili na vlastnej koži príbeh kňaza, ktorý sa verejne vyjadril proti moci. Chlapca s „nesprávnym“ pôvodom, ktorý nemohol študovať, či muža, ktorého brata rozstrieľali pri pokuse o emigráciu. Prepašovali do bezpečia zamaskovaného organizátora protestu, ktorého práve prepustili z väzenia za účasť na Pražskej jari. Spolu s mladým hudobníkom vytvorili pieseň proti režimu. Pomohli manželke vysokého funkcionára zachrániť nevinného muža a vyskúšali si, čo znamená kontakt s elektrickým plotom. Násilné únosy, vypočúvanie ŠTB, ale aj solidarita im pomohla vybrať si, na ktorej strane plota chcú stáť a ako sa skončí príbeh, v ktorom hlavný hrdina položil svoj život za slobodu.

Nedeľné ráno. Zvony zvonia. Hra sa končí...

Nočná hra skauting Nitra Nočná hra skauting Nitra


Slovenský skauting, 23. Zbor Nitrava v Nitre Na Hôrke 30, 94901 Nitra www.nitrava.sk

Nočná hra skauting Nitra Nočná hra skauting Nitra



Zdroj: Slovenský skauting, 23. Zbor Nitrava v Nitre