Reportáž z veľtrhu práce Job Expo 2013, ktorá sa koná v Nitre

Najväčší veľtrh pracovných príležitostí v SR v spojení s XV. Medzinárodnou burzou práce pod záštitou predsedu vlády SR, Roberta Fica a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, Jána Richtera. Takáto je oficiálna definícia tejto akcie, na ktorej sme sa boli osobne pozrieť. Pavilón M5 bol zameraný na ponuky práce slovenských zamestnávateľov, M3 spĺňal účel prezentácie prác v zahraničí.

Zastúpenie slovenských zamestnávateľov bol veľmi pestrý, pracovného veľtrhu sa zúčastnili známe firmy, napr. Volkswagen, Matador, Continental, Grafton, Xawax, PCA Slovakia, Váhostav, Samsung, Index Nosluš, Kia motorors, Foxconn, poisťovne Allianz, Union, personálne agentúry, študentské servisy a mnohé iné. Kto mal záujem o prácu v zahraničí, ponuka bola rozmanitá, trh práce otvorený naozaj pre všetkých. Ktorí chcú samozrejme pracovať.

Účasť na tomto veľtrhu nebola spoplatnená, čiže ponuky práce boli dostupné komukoľvek.

Úrad práce a sociálnych vecí mal „rezervovanú“ stenu, na ktorej viseli ponuky práce vo všetkých regiónoch Slovenska aj s kontaktmi na zamestnávateľov, ponúkajúcich prácu. V provizórnych seminárnych miestnostiach personalisti viedli prednášky, v ktorých radili ako si správne vybrať povolanie a ako ho získať, ako preukázať digitálnu gramotnosť, pripravovali absolventov škôl na vstup na trh práce, zameriavali sa aj na podnikanie, či už ako alternatívu k zamestnaniu, alebo podnikanie ako riešenie nezamestnanosti, výhody a nevýhody, na ktoré sa pri samo-zamestnaní treba pripraviť. Riešili sa aj veľmi dôležité prípravy na prijímacie pohovory, ako na nich uspieť, ako by mal vyzerať životopis, motivačný list a žiadosť o prijatie do zamestnania. Nezabudli ani na záujemcov o prácu v zahraničí, pripravovali záujemcov na pohovor v anglickom jazyku, radili ako nájsť prácu v Európe, o možnostiach, vzdelaní, Europasse o rizikách, výhodách aj nevýhodách pri práci v zahraničí.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, sa vyjadril, že očakáva efektívnosť veľtrhu až 80 percent.



Dnešným dňom sa veľtrh práce končí, naskytuje sa preto otázka, koľkí ľudia získali práve vďaka tejto akcii prácu. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, sa vyjadril, že očakáva efektívnosť veľtrhu až 80 percent. Neskôr štatistiku reálne zamestnaných ľudí, skúsime zistiť. Keďže Job Expo bola zameraná skôr na práce technického charakteru, ženy si na ňom prácu hľadali ťažšie, je pekné, že personalisti pomohli niektorým uchádzačkám o zamestnanie zistiť, že by im najviac vyhovovala práca v administratíve, ktorá je tak veľmi žiadaná, ale žiadosť si musí podať ako pracovníčka kontroly na pásovej výrobe, pretože inú možnosť jej trh, tentokrát veľtrh práce neposkytol. Prípadne je tu druhá možnosť, odísť od rodiny a celého života tu a ísť opatrovať staršiu osobu niekam do zahraničia. Pretože to trh práce ponúka a kto sa chce zamestnať, sa zamestná. Prax, ktorú nadobudne jej taktiež na plnenie administratívnej činnosti nepomôže. Samozrejme, ešte to môže skúsiť samo-zamestnaním, teda podnikaním. Možnosti sú predsa neobmedzené. Skvelé je, že firmy, ktoré sa na Job Expo prezentovali, to robili na jednotku, človek by mal až pocit, že im záleží viac na tom, ako vyzerá portfólio firmy, ako na záujme zamestnať šikovného a hlavne spokojného zamestnanca.

Jednalo sa o druhý ročník veľtrhu práce, verím, že ďalšie budú mať skutočne čo ponúknuť každému, kiež by už nebolo komu a mali sme všetci prácu akú si želáme.

Fotogaléria



Zdroj: Nitralive.sk, Lucia Šašková