V sobotu 20. apríla sa uskutočnil siedmy ročník tradičného Jarného čistenia Zobora

V sobotu 20. apríla sa uskutočnil siedmy ročník tradičného Jarného čistenia Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra. Po roku sa znovu stretli desiatky dobrovoľníkov so zámerom vyčistiť územie Zoborských vrchov od odpadu, ktorý tam zanechali nezodpovední návštevníci, obyvatelia mesta, príp. okolitých obcí.

Začiatku prospešnej akcie, na rozdiel od minulého roka, prialo i počasie, čo sa prejavilo na rekordnej účasti. Krásne slnečné ráno privítalo približne 160 dobrovoľníkov všetkých generácií, ktorí sa zišli pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada. Počas dopoludnia čistili nielen náučný chodník Zoborské vrchy od dražovského kostolíka, cez Zobor po Žibricu, tiež okolie spomínanej nemocnice, ale podieľali si i na likvidácii dvoch čiernych skládok a to v prírodnej rezervácii Lupka a nad mestskou časťou Dražovce. Výsledkom ich práce boli tri veľkokapacitné kontajnery plné odpadu rôzneho druhu – od papierov, obalov z potravín, plechovíc, plastových a sklených fliaš až po stavebný odpad, elektrické spotrebiče, nábytok, pneumatiky, interiérové časti auta alebo pod vrcholom Pyramídy pozostatky pôvodnej lanovky. Likvidáciu odpadu zabezpečilo mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby.

Predseda NHS a ochranár Patrik Együd k výsledkom Jarného čistenia Zobora uviedol: „Je smutné a zároveň neuveriteľné, čo všetko sú ľudia schopní vyhodiť do prírody. Za uplynulých 6 ročníkov akcie sme vyzbierali viac ako 20 ton odpadu. Vždy vyčistíme veľké územie. Keď sa znovu po roku zídeme na čistení, tak nájdeme tony ďalšieho odpadu.“ Dlhodobým problémom sú najmä nelegálne skládky, práve z nich pochádza väčšia časť z vyzbieraného odpadu.



Organizátori sa zhodli, že problémom znečistenia Zoborských vrchov je blízkosť veľkého mesta, ľahká dostupnosť tohto územia a nezodpovednosť ľudí. Odpad namiesto zberových dvorov, kde sa dá odovzdať zadarmo, vyvážajú do prírody, resp. prázdne obaly z potravín, ktoré sa vzali na túru, neznesú dole do mesta, ale vyhodia ich v prírode. Pre účastníkov akcie bolo po jej skončení pripravené občerstvenie a tiež výstava o chránených územiach – územiach európskeho významu - Natura 2000 v pôsobnosti Správy CHKO Ponitrie.

Jarné čistenie Zobora 2013 bolo realizované s finančnou podporou Nadačné fondu BRAMAC pri Nitrianskej komunitnej nadácii a spoločnosti K FINANCE. Partnerom bola spoločnosť Heineken Slovensko.

Ďalšie zaujímavé informácie o tejto prínosnej akcii nájdete na FB stránke Jarné čistenie Zobora


Fotogaléria


Zdroj: NIHOS, foto archív NIHOS