V máji 2014 sme Vás informovali o zámere mesta prepojiť Wilsonovo nábrežie s Hodžovou ulicou.

Dôvodmi prečo sa prepojenie zatiaľ realizovať nebude, sú obavy občanov na Wilsonovom nábreží v smere do centra o zmenu kvality života k horšiemu, druhým dôvodom je to, že sa mesto nedohodlo s vlastníkom na cene pozemku. Ten bolo potrebné vykúpiť nakoľko nie je vo vlastníctve mesta a stojí na ňom rodinný dom. Prepojenie teda nie je natrvalo zavrhnuté, môže sa realizovať v budúcnosti ak na to bude vôľa.

Prepojenie týchto ulíc malo priniesť lepší prejazd spod Kalvárie z Wilsonovho nábrežia na Hodžovu ulicu, ktorá vedie až na Štefánikovu. Momentálne sa na prejazd používa Kasalova ulica, ktorá je úzka a nevyhovujúca na prejazd väčšieho počtu vozidiel. Po novej komunikácii mala jazdiť aj MHD, súčasťou projektu je zastávka MHD s prístreškom, nové bezbariérové chodníky a pouličné osvetlenie. Dĺžka novej komunikácie predstavuje 383,2m.

Výstavba prepojenia súvisí s budúcim zámerom prepojiť Hodžovu ulicu premostením cez rieku Nitra na Nábrežie mládeže a poza areál SPU na Akademickú ulicu sídliska Chrenová, v zmysle technickej štúdie vypracovanej v súlade s Územným plánom mesta Nitra v roku 2005.


Letecký pohľad - za obeť pri prípadnej výstavbe padne časť pozemku vedľa rodinného domu, ktorý mesto odkúpi

Hodžova ulica pozemok


Pohľad na miesto kadiaľ je plánovaná nová cesta, vpravo budova UKF na Kraskovej ulici

Wilsonovo nábrežie Nitra


Fotogaléria pôvodný stav


Nová cesta vyznačená na mape




Zdroj: Nitralive.sk