NITRA 30. augusta (SITA) – Gotická priekopa na Nitrianskom hrade bola v minulosti zastavaná. Ukázal to archeologický výskum. Priekopa vytesaná do skaly dnes dosahuje hĺbku zhruba štyri metre. „Podľa predstáv vraj bola v minulosti stále neobývaná a mala to byť naozaj len čistá priekopa. Nám sa to už predtým nie úplne zdalo, že by to bola pravda a aj výskum veľmi rýchlo ukázal, že v 17. - 18. storočí tu bola zástavba – pravdepodobne tu boli stajne alebo nejaké iné objekty,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Ako ďalej dodal, keďže boli postavené z tehál, mohli to byť aj obytné objekty.

Hradná priekopa - Nitriansky hrad

Vďaka výkopom a geofyzikálnemu premeraniu záhrad nad priekopou sa archeológom podarilo zachytiť priebeh renesančného opevnenia zo 16. storočia aj s vežou, ktorá tam stála predtým, než sa postavil dnešný bastión. „My sme mali rôzne staré vyobrazenia – či už najstaršie z roku 1562 alebo niektoré mladšie zo 17. - 18. storočia, ktoré naznačovali, ako to tam mohlo asi v minulosti vyzerať,“ dodal Ruttkay. Archeológovia pri výskume našli keramiku, zvieracie kosti, zvyšky kovových predmetov a striebornú mincu. Nálezy sú zväčša zo 17. - 18. storočia, výnimočne aj z 15. a 16. storočia.

Z hradnej priekopy sa má budúce leto stať oddychová zóna. Biskupstvo, ktoré hrad spravuje, ju chce upraviť a sprístupniť verejnosti. „Bude to taká rekreačná zóna, kde si bude môcť návštevník hradu oddýchnuť alebo tam budú môcť prísť mamičky s kočíkmi. V letných mesiacoch sa tam môžu premietať filmy, môžu tam byť malé javiskové formy - či už divadlo alebo koncerty,“ povedal pred časom pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Ruttkay doplnil, že Biskupský úrad po dohode s pamiatkovým úradom obnažil niektoré murivá v priekope, ktoré ukazujú, ako opevnenie vyzeralo v minulosti. „Bude to ďalšia atrakcia pre návštevníkov hradu,“ uzavrel Ruttkay.

Nitriansky hrad - fotogaléria


Zdroj: (SITA, mp;mt;nr),201008300189, fotografie Nitralive.sk