Nitrianski skateboardisti rokovali s vedením mesta ohľadom skate plazy!

Skatepark Nitra otvorenie
Cena tejto mestskej investičnej akcie je 196 730 eur, z toho skateboard stál 113 897 eur, chodníky 56 442 eur a verejné osvetlenie 26 411 eur. Spoločnosť Corgoň prostredníctvom Nitrianskej komunitnej nadácie pomohol sumou 15 000 eur. Výstavba začala v roku 2010, dokončenie bolo sfinalizované v septembri 2012.

Otváracia doba Skateparku - marec až október.

Po - Pia: od 14:00 do 20:00 hod.
So - Ne: od 10:00 do 12:00 hod a 14:00 do 20:00 hod

V zimnom období od novembra do februára je zákaz používania skateparku.

Z histórie výstavby a plánovania skateparku

Piate najväčšie mesto Slovenska nemalo nikdy skatepark aj napriek tomu, že v menších mestách ako napríklad Galanta je skatepark samozrejmosťou. To sa rozhodli zmeniť miestni skateboardisti organizovaním skateboardovej akcie DAB Street Jam pred Divadlom Andreja Bagara, ktorá sa konala na podporu výstavby. Na akcii sa spisovali petičné hárky, ktoré sa potom odniesli na radnicu.

Nitra Skate Plaza

Následne mesto zvolalo na prvého decembra stretnutie. Zo strany mesta sa stretnutia zúčastnil pán zástupca primátora Bc. Štefan Štefek, Ing. Arch. Stanislav Babčan, hlavný architekt mesta, Ing. Pavol Jakubčin, vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia, Ing. Štefan Lančarič z útvaru urbanizmu a architektúry. Prítomných privítal a problematiku uviedol hlavný kontrolór mesta Nitry Ing. František Halmo. Zo strany skateboardistov sa zúčastnili predseda petičného výboru Michal Hrobár, Martin Hattas, organizátor snowboardového závodu JIB DAB JAM a Miloš Ogurčák, hlavný koordinátor Slovenského Skateboardového Pohára a majiteľ spoločnosti KZNparks.sk. Stretnutie sa nieslo v priateľskom duchu kedy si obidve strany vymenili názory ohľadom umiestnenia, rozpočtu, samotného dizajnu skateparku a požiadaviek obidvoch strán. Na konci stretnutia sa obidve strany zhodli na tom, že ďalšie stretnutie sa môže konať začiatkom tohto roka s pripraveným novým dizajnom skateparku. Za najvhodnejšiu lokalitu vybrali oddychovú zónu na sídlisku Klokočina, kde dnes stojí schátraná drevená minirampa, ktorej povrch je náročný na údržbu a treba ho pravidelne meniť. Jedná sa o miesto, kde plánovalo mesto postaviť skatepark v rámci projektu Športovo - rekreačný komplex Popradská - Kmeťova

Nitra Skate Plaza

po spolupráci so všetkými aktívnymi jazdcami mesta Nitra cez skupinu Nitra Sk8 Park na Facebooku. Dizajn je navrhnutý špeciálne pre danú lokalitu s ohľadom na svahovitosť terénu. Park je tak zasadený do existujúceho svahu. Prvotná idea bola komentovaná a upravovaná každým, kto mal pocit že k tomu má niečo povedať až vznikla finálna podoba dizajnu, ktorý Vám teraz oficiálne predstavujeme. Skatepark bude betónový čo znamená dlhú životnosť a minimálne náklady na údržbu. Samotný skatepark je orientovaný prevažne na street skateboarding a je inšpirovaný najnovšími skateparkami v Amerike ako legendárnym Skateparkom Of Tampa, DGK halou alebo halou Berrics.com. Celý projekt tak nenesie názov skatepark ako je tomu zvykom, ale je to skôr akási Skate Plaza. Po výstavbe by tak v Nitre vznikla prvá Skate Plaza na Slovensku. Najväčším rozdielom medzi skateparkom a skate plazou je ten, že plaza sa viac podobá na skutočnú ulicu zatiaľčo skatepark má svoje vlastné typy prekážok aké nie sú bežne na ulici. Okrem samotnej plazy obsahuje projekt skateparku aj skateboardový bazén pre milovníkov rádiusového skateboardingu. Park bude okrem samotného skateboardu vhodný aj pre BMX, kolieskové korčule a kolobežky.

Nitra Skate Plaza

Koncom januára sa tak konalo ďalšie stretnutie zástupcov skateboardistov v kancelárii pána zástupcu primátora Štefeka, ktorý zástupcom skateboaordistov oznámil, že mesto Nitra má na túto lokalitu vyhradených dostatok finančných prostriedkov na výstavbu jedného z najlepších skateparkov na Slovensku. Stretnutia sa zúčastnil aj referent pre prípravu stavieb z Odboru investičnej výstavby a rozvoja pán Ing. František Hozlar, ktorému skateboardisti tlmočili najdôležitejšiu požiadavku, aby sa po vzore skateparku v Ružomberku mohli verejného obstarávania zúčastniť iba spoločnosti s predchádzajúcou skúsenosťou s výstavbou betónových skateparkov. Na Slovensku a v Čechách sa pomerne často stáva, že je výstavba zverená do rúk ľuďom, ktorí nemajú so skateboardingom nič spoločné čoho následkom je nekvalitný skatepark ako je tomu napríklad v Poprade, Humennom, alebo v českých mestách Lanškroun a Letohrad, kde aj napriek projektovej dokumentácii zhotovenej skateparkovou firmou výstavbu robila iná firma.

13.február 2012: Mesto by malo v dohľadnej dobe vypísať verejné obstarávanie.

Mesto Nitra plánovalo postaviť skateboardovú dráhu a skateboardový bazén na pozemku o ktorom sa píše v tomto článku. Dráha mala byť súčasťou projektu Športovo - rekreačný komplex Popradská - Kmeťova. Na pozemku pribudlo športové ihrisko, boli vybudované chodníky a hľadisko amfiteátra pre 319 divákov. Mesto Nitra na svojej stránke uvádza investičnú akciu ako ukončenú, investovaná suma predstavuje 208.872,99 €. Skutočnosť je ale šokujúca - za takú sumu si vieme predstaviť takýchto komplexov niekoľko a navyše skateboardová dráha sa nepostavila. Čo stálo toľké financie to je nám záhadou...

Veríme teda, že iniciatíva skateboardistov prinesie svoje ovocie a v Nitre konečne pribudne poriadny skatepark.

Ďalšie informácie

Skatepark v Nitre otvárajú 6. októbra 2012
Športovo - rekreačný komplex Popradská - Kmeťova - projekt mesta
Dab Street Jam 2011
Skateparky v Letohrade a Lanškrouně

Vizualizácie

Fotogaléria 4. september 2012

Skatepark Nitra - Fotogaléria

Nočné fotografie

Prejazd po Skateparku očami skejtera



Video z otvorenia Skateparku Nitra



Mapa