Univerzitný most nezačnú rekonštruovať ani v roku 2018. Dovolím si to tvrdiť na základe skutočnosti, že proces verejného obstarávania stále nie je ukončený, lehota viazanosti ponúk bola najprv z dôvodu podania námietok jedného z uchádzačov predĺžená do 30.4.2018, aktuálne je znovu predĺžená do 31.7.2018.

Ak by sa aj podarilo obstarávanie dokončiť do uvedenej lehoty, s prácami by sa začalo najskôr v auguste. Rekonštrukcia by mala trvať pol roka a v auguste začínať je už neskoro kvôli zimným mesiacom.

Začiatok výstavby tak vidím reálne na jar 2019 s ukončením na jeseň 2019. Aj to v prípade, že už konečne ukončia verejné obstarávanie.

Som toho názoru, že tento most sa mal riešiť osobitne, nakoľko jeho havarijný stav pretrváva roky. Pre Nitru predstavuje súčasť dôležitej cesty a počas rekonštrukcie Nitra zaplače. Kompletne bude most uzatvorený síce len pár týždňov, situácia však výrazne skomplikuje dopravu v centre Nitry. Trasu obchádzky zverejním.

Rekonštrukcia Univerzitného mosta nám ukáže, že Nitra bezodkladne potrebuje riešiť alternatívne cesty - napríklad spojka Novozámocká - Dlhá - Levická - Zlatomoravecká.

Zámer rekonštruovať most trvá od roku 2012. Jedno verejné obstarávanie už prebiehalo, ale bolo v roku 2016 zrušené. Dôvodom bolo zhoršenie stavu niektorých mostov. Súťaž bola vyhlásená vo februári 2015. Lehota na predkladanie ponúk bola posúvaná osemkrát. Pôvodný termín bol 3. apríl 2015, posledný 15. januára 2016.

Univerzitný most je v zlom technickom stave a už niekoľko rokov čaká na rekonštrukciu. Na moste sú trvalo umiestnené dopravné značky obmedzujúce rýchlosť na maximálne 40 km/h. Posledná rekonštrukcia mosta prebehla koncom sedemdesiatych rokov. Porušené sú chodníky, na vozovke sa nachádzajú výtlky a trhliny. Nosná konštrukcia sa skladá z 2 častí: stredná staršia časť bola realizovaná v roku 1964 v rámci pôvodného mosta a krajné časti pripojené pri rekonštrukcii a rozšírení mosta je z roku 1979.


Univerzitný most po rekonštrukcii

"Šírka jestvujúcich jazdných pruhov na moste je 2,90 m, cieľom modernizácie je ich rozšírenie na 3,10 m. Súčasťou modernizácie je aj zvýšenie zaťažiteľnosti mosta," píše sa v Dokumentácii pre ponuku.

V rámci modernizácie budú zrekonštruované:

- nadväzujúce časti komunikácie v dĺžke približne 11m pred a za mostom,
- realizovaná preložka plynovodu,
- preložka verejného osvetlenia,
- preložka signalizačného kábla CSS,
- preložka silnoprúdových vedení spol. ZSE,
- preložky slaboprúdových vedení niekoľkých spoločností a organizácií,
- realizovaný hlásič námrazy na moste vrátane jeho pripojenia k elektrickej sieti.


Chýbajúci podjazd - čiastočné víťazstvo sme vybojovali cez petíciu

Momentálne nie je vôla podjazd vybudovať. Čiastočným úspechom je schválenie sumy 20-tisíc eur na prípravu projektovej dokumentácie, ktorú poslanci odsúhlasili ešte v októbri 2016

Myšlienku zrealizovať petíciu za výstavby podjazdu sme spolu s pánom Andrejom Sitkeyom pretavili do petície v roku 2014. Verejnosť som informoval 26. augusta 2014 v článku Petícia za realizáciu podjazdu pod Univerzitným mostom.

V máji 2016 som bol petíciu odovzdať na Mestskom úrade v Nitre. Odpoveď z MsÚ sme sa bohužiaľ dozvedeli z médií skôr ako prišla nám a teda samotným iniciátorom poštou. Odpoveď od hlavnej kontrolórky mesta ma zarazila, nakoľko bola v podstate zamietnutá resp. neopodstatnená. Mrzí ma, že úradníci nepoznajú význam slova petícia. Berú ju ako niečo zlé. Práve naopak - petícia je oficiálna cesta ako poukázať na niečo, čo treba zmeniť. V našom prípade je to vec veľmi pozitívna - žiadali sme len toľko, aby Mesto Nitra komunikovalo so Slovenskou správou ciest, ktorá ako vieme bude most opravovať a teda je správny čas zakomponovať do opráv aj vybudovanie nového podjazdu.

Aktuálne končí úsek cyklotrasy pri Univerzitnom moste, v pláne je výstavba cyklotrasy na opačnej strane mosta na Nábreží mládeže v smere od Janíkoviec/popri SPU. Pribudne aj cyklomost, ktorý spojí Kalváriu s Chrenovou. O moste som písal v článku Cyklolávka prepojí Wilsonovo nábrežie s Chrenovou + nová cyklotrasa. Dva úseky cyklotrasy by teda bez podjazdu končili na Univerzitnom moste. Nerozumiem, prečo nie je podjazd v územnom pláne a v pláne budovania cyklotrás.

Na širenie myšlienky o podjazde sme využili aj cyklistickú verejnosť - zorganizovali sme Cyklojazdou dnes poukážeme na chýbajúci podjazd a na nedostatky cyklotrás v Nitre a následne nás podporilo aj hnutie Critical Mass Nitra ich cyklojazdou.


Články, ktoré sme priniesli k téme

Petícia za realizáciu podjazdu pod Univerzitným mostom
Petíciu za realizáciu podjazdu pod Univerzitným mostom sme odovzdali na Mestskom úrade v Nitre
Univerzitný most musí na rekonštrukciu počkať, verejné obstarávanie zrušili
Cyklolávka prepojí Wilsonovo nábrežie s Chrenovou + nová cyklotrasa
Cyklojazdou dnes poukážeme na chýbajúci podjazd a na nedostatky cyklotrás v Nitre
V piatok 30.9. spoločná cyklojazda s Critical Mass na podporu výstavby podjazdu pod Univerzitným mostom


Univerzitný most Nitra



Zdroj: Nitralive.sk