Kto vystrieda najviac svetových jazykov na scéne? A kto zapojí autentických ľudí do divadelných inscenácií? Či kto najazdil najviac kilometrov počas výberu inscenácií do hlavného programu?

Kto vystrieda najviac svetových jazykov na scéne? A kto zapojí autentických ľudí do divadelných inscenácií? Či kto najazdil najviac kilometrov počas výberu inscenácií do hlavného programu? Za oponou 22. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 27. septembra do 2. októbra 2013, sa skrývajú rôzne „kuriozity“.

Počas šesťdňového divadelného maratónu si diváci budú môcť v hlavnom programe pozrieť 13 inscenácií z 9 krajín počas 19 predstavení. Do Nitry zavítajú divadelné súbory z Česka, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska aj Slovenska.

V otváracom predstavení Divadelnej Nitry 2013 si budú môcť dokonca zahrať aj „obyčajní“ ľudia z Nitry a okolia. Uznávaný francúzsky skladateľ a režisér Joris Lacoste, ktorý na festivalové dosky zavíta so svojím súborom Encyklopédia reči a originálnym dielom Suita č. 1 „ABC“ pre 11 umelcov a 11 hostí, totiž príde do Nitry hľadať 11 miestnych účinkujúcich. Na castingoch sa môže predviesť ktokoľvek s minimálnou hereckou skúsenosťou a záujmom o divadlo. Lacoste si vyberie tých najlepších, ktorí sa zúčastnia na skúškach s celým tvorivým tímom a zahrajú si v predstavení ako súčasť 22-členného chóru. Ten predvedie festivalovému publiku jedinečnú hudbu poskladanú z útržkov rečí rôznych národov. A práve v nej bude znieť najviac jazykov na festivalovej scéne – umelci budú hovoriť a spievať až v 12 jazykoch, nebude medzi nimi chýbať angličtina, francúzština, taliančina, čínština, ruština a ani slovenčina, keďže organizátori Divadelnej Nitry vyberú špeciálne pre Lacosteho zaujímavú ukážku slovenského jazyka, ktorú francúzsky umelec zakomponuje do inscenácie.

Diváci sa môžu tešiť aj na kurióznu dekoráciu inscenácie – 33 taburetiek a 60 svetiel. Viac nič, len jazyky, reč a hudba slov.

Ľudia – neherci sa postavia na javisko aj v ďalších dvoch inscenáciách. A vyrozprávajú svoje skutočné príbehy. Nemeckému režisérovi Clemensovi Bechtelovi sa podarilo v inscenácii Môj spis a ja po prvý raz vedľa seba postaviť na javisko deväť autentických obyvateľov Drážďan, ktorých životy kruto poznačila nemecká tajná polícia Stasi. Jeden z nich bol dokonca jej agentom.

Zo Slovinska prídu na festivalové dosky predniesť svoj príbeh ľudia, ktorých sa štátna moc rozhodla vymazať z registra občanov. Režisér Oliver Frljić prinesie inscenáciu s názvom 25 671. Toto číslo vyjadruje počet ľudí, ktorí po skončení prvej občianskej vojny v Juhoslávii a vzniku samostatného Slovinska stratili všetky práva a ani po 20 rokoch neexistujú v matrikách. Z nich traja dosvedčia svojou prítomnosťou v Nitre, aké je to žiť a byť súčasne vymazaný z histórie. A diváci im budú naozaj zblízka vidieť do tvárí – budú totiž priamo na scéne. Práve zo Slovinska zavíta do Nitry najväčší tím profesionálov: umeleckú, technickú a produkčnú zložku tvorí spolu 24 ľudí.

Naopak, najmenší tím – len traja členovia, a z nich dvaja herci, prídu uviesť inscenáciu slovenského divadla S.T.O.K.A. Neistý grunt s podtitulom vnútrodruhová agresia. Tá je jednou zo štyroch slovenských inscenácií, ktoré do hlavného festivalového programu vybral dramaturg Peter Pavlac. Ako kurátor slovenského programu Divadelnej Nitry 2013 videl 66 domácich inscenácií z vyše 40 divadiel, z toho 32 naživo. A pri ceste za vytipovanými inscenáciami odšoféroval po Slovensku 2300 kilometrov.

V hlavnom programe sa priamo na javisku predstaví 126 účinkujúcich, celkovo na Divadelnú Nitru zavíta až 247 členov súborov vrátane technického personálu.

„Pikošky“ sa skrývajú aj za oponou bohatého sprievodného programu, ktorý prinesie vyše 70 podujatí a aktivít na 15 rôznych miestach po celom meste Nitra. Ich hlavným dejiskom bude iné_námestie pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre, ktoré už druhý rok dostane počas festivalu úplne nový, moderný vzhľad. Na stavbu jednotlivých častí sa použije okolo 12 ton lešenárskej konštrukcie, 300 metrov textílií a molitanu a desiatky litrov hélia, ktorými sa naplnia desiatky balónov. V strede námestia „zmizne“ fontána, keďže nové architektonické riešenie ju zastreší a vytvorí tak nový hrací priestor – v priemere 14-metrovú arénu, na ktorej sa budú konať napríklad koncerty pod príznačným názvom sekcie Hudba z fontány. Na námestí sa návštevníci môžu tešiť aj na tanečný parket, organizátori postavia aj dva vojenské stany.

Mnoho zaujímavostí prinesie interaktívny výtvarný happening Reliquiarum, ktorý otvára témy duchovna a komercie v súčasnej spoločnosti. Ako dnešné posvätné relikvie prezentuje často bizarné osobné predmety „bohov“ súčasnosti – idolov šoubiznisu, napríklad kozmetickú taštičku sv. Saskie Burešovej, objekt sv. Ericha von Dänikena, ktorým dokazoval prítomnosť mimozemskej civilizácie, či umelé poprsia filmovej dablérky sv. Sofie Loren.

Na inom_námestí sa uskutoční aj koncert zoskupenia DIY Instruments Ensemble, ktoré bude hrať na troj- až štvormetrových originálnych nástrojoch zhotovených z nepotrebného domáceho zariadenia či odpadového materiálu.

Počet účinkujúcich v sprievodnom programe sa tento rok vyšplhá na približne 220 osôb.

Začiatok predaja vstupeniek je 26. augusta 2013 a po prvýkrát si ich bude môcť verejnosť zakúpiť online priamo cez internetovú stránku festivalu www.nitrafest.sk.


Zdroj: Nitrafest