Spolu 11 980 dlžníkov a 800 firiem dlžia Mestu Nitra za komunálny odpad spolu 1,5 milióna eur. O dlžníkoch boli informovaní poslanci Mestského zastupiteľstva v Nitra vo štvrtok 16. februára.

Poslanci mali k dispozícii zoznam dlžníkov k 31. decembru 2016 ako aj návrh opatrení k zvýšeniu efektívnosti vymáhania pohľadávok bol súčasťou správy. V roku 2016 sa podarilo vymôcť platby skoro za 400-tis. eur. „Znížiť dlh v rámci komunálneho odpadu pomohlo i zaplatenie dlžnej sumy mestu zo strany Plastiky Nitra,“ konštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

Viacerí poslanci sa zhodli na tom, že najväčší dlžníci aj firmy by mali byť zverejnené v tlači, konkrétne, na mestskej strane – Mesto Nitra informuje. „Malo by to určite na nich dosah, ako pred časom, keď takýto zoznam zverejnil Službyt,“ uviedol k tejto téme, okrem iného, poslanec mestského zastupiteľstva v Nitre Anton Kretter.

Od 1. apríla 2017 vo veci exekučných konaní nadobúda účinnosť zákon č. 2/2017 Z. z., ktorý mení a dopĺňa Exekučný poriadok. Novinkou je zriadenie jediného exekučného súdu v SR, ktorý bude v Banskej Bystrici. „Jednou z výhod by mohlo byť, že o dlžníkovi bude mať tento súd komplexné a kompletné informácie,“ uviedol na tlačovom brífingu s novinármi primátor Nitry Jozef Dvonč. „V zmysle novej právnej úpravy, pokiaľ sa v priebehu piatich rokov v prípade fyzických a 30 mesiacov v prípade právnických osôb nepodarí zistiť majetok alebo príjmy, ktoré by mohli byť postihnuté exekúciou a ktoré by stačili aspoň na úhradu trov exekútora, exekútor exekučné konanie zastaví,“ uvádzajú v správe spracovatelia materiálu.

Zoznam dlžníkov so vzniknutým daňovým nedoplatkom vyšším ako 1000 eur za komunálny odpad k 31.12.2016, v štruktúre fyzické osoby a podnikateľské subjekty

Zoznam dlžníkov - komunálny odpad by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk, Mesto Nitra - Newsletter č.7