Leto 2016 na Nitrianskom hrade

Nočné vystupy na vežu

Počas premietaní, každý piatok od 21:00 do 22:30 hod máte možnosť vystúpiť na vežu katedrály a pozrieť si nočnú Nitru. Časové intervaly výstupu sú každých 20 minút, maximálny počet návštevníkov na jeden vstup je 25.

Cena : 3 Eur /dospelí, 1,50 Eur/ deti, študenti, seniori
V cene lístka je aj vstupenka na film.

Sokoliar Tomáš

Obdivujte krásnu dravcov na Nitrianskom hrade!
Sokoliar je k dispozícii na južnom opevnení hradu každý deň od 10:00 hod do 18:00 hod.
Odbornú prednášku s ukážkami letu dravcov si môžete objednať na tel. 0903 982 802 alebo na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Letné kino v amfiteátri na Nitrianskom hrade

1.7.
21:00 hod.
Marťan

Sci-Fi/Akčný/Dobrodružný – USA – 2015 – 144 min
Leto odštartujeme vynikajúcou filmovou novinkou. Astronaut Mark Watney počas misie na Mars zahynie v prašnej búrke. Aspoň to si myslí zvyšok posádky, ktorý planétu opustil v domnení, že ich kolega je mŕtvy. Watney však prežil, čo je však len začiatok jeho boja o život. Po minuloročnej úspešnej Gravitácii je toto ďalší „vesmírny“ film v našom hradnom kine.

8.7.
21:00 hod.
Čo sme komu urobili?

Komédia – Francúzsko– 2014 - 96 min
Ak máte pocit, že ste sa už dlho na žiadnom filme nenasmiali, určite to tento film napraví. Claude a Marie Verneuilovi sú vzorný manželský pár, provinční milovníci starého dobrého Francúzska, silno veriaci katolíci, k tomu všetkému majú štyri dcéry. Jedna sa vydala za Číňana, druhá si vzala moslima, tretia Žida. Je toho na nich priveľa, avšak ešte stále je tu nádej, že posledná si vezme katolíka a svadba bude v kostole. Ich nádej, ako sa zdá, sa naplní, má to však jeden zásadný háčik...

13. 7.
19:00 hod.
Koncert Bromley Youth Chamber Orchestra

Hudobné telesom prichádza k nám z Londýna a pozostáva zo 40 hudobníkov. V repertoári večera zaznejú skladby J. S. Bacha, Edwarda Elgara, Antonia Vivaldiho, Johna Irelanda a R. W. Williamsa. Orchester diriguje Jonathan Josephs. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Katedrále sv. Emeráma. Vstupné: dobrovoľné

15.7.
21:00 hod.
Paríž – Manhattan

Romantický/komédia – Francúzsko – 2012 – 77 min
Inteligentná, vtipná a pôvabná obdoba romantickej filmovej komédie. Film sa točí okolo mladej lekárničky Alice, ktorá sa snaží uniknúť so svojej samoty prostredníctvom filozofických filmov Woodyho Allena. Má pocit, že v nich nachádza odpoveď na všetko. Až kým nestretne Vincenta, o ktorom si myslí že je láskou jej života. Zároveň však stretáva aj Victora, ktorý doposiaľ nevidel ani jeden Allenov film. Aj napriek tomu prevracia jej život naruby. Ktorý z nich je napokon ten pravý?

22.7.
21:00 hod.
Eva Nová

Dráma – Slovensko – 2015 – 106 min
Tento rok sa v našom kine ocitá i film, o ktorom sa veľa písalo a ktorý zožal mnohé ocenenia na filmových festivaloch. Doslova herecký koncert Emílie Vašáryovej preto nemôže v našom kine chýbať. Film je príbehom o známej herečke, ktorá sa vracia z protialkoholického liečenia. Jej snahou je získať stratenú priazeň toho, koho v živote najviac ranila – svojho syna. Nebude to však len márny boj?

29.7.
21:00 hod.
Excalibur

Fantasy/dobrodružný/dráma – USA – 1981 – 140 min
I tento rok sme si dopriali jednu z „kultoviek“. Iba ten, kto je predurčený, dokáže vládnuť magickým mečom. Iba ten sa môže stať kráľom. Film je natočený na motívy dávnej legendy o kráľovi Artušovi, netradične je však príbeh spracovaný z pohľadu človeka 20. storočia. Nadprirodzené a zázračné sa v jeho ponímaní stáva prirodzenou súčasťou realisticky nazeraného príbehu. Nakrúcanie prebiehalo v írskych exteriéroch, ktoré pôsobia mysticky a uchovávajú tak čarovnú atmosféru dávno minulých čias.

5.8.
21:00 hod.
Sladké starosti

Komédia – Československo – 1984 – 84 min
Príbeh o poctivom a šikovnom cukrárovi Šimonovi ktorý je starý mládenec. V praktickom živote sa neustále stáva obeťou svojho šéfa, matky a vydajachtivých žien. Vo filme sa stretli známi slovenskí herci, medzi inými aj Emil Horváth ml., Andy Hric. Mnoho úsmevných situácií je v ňom zabalených do atmosféry bezstarostných letných dní. Film je ako stvorený na piatkový letný večer.

12.8.
21:00 hod.
Na východ od raja

Dráma – USA – 1955 – 115 min
Emocionálne pôsobivý film rozpráva príbeh osamelého mladíka Cala, ktorý bojuje o priazeň svojho prísneho otca a obľúbenejšieho brata Arona. Film je moderným stvárnením starozákonného príbehu o Kainovi a Ábelovi, vychádzajúci z rovnomennej predlohy amerického prozaika Johna Steinbecka. Film ovenčený Zlatým Glóbusom i Oscarom má navyše jeden klenot, a tým je James Dean v hlavnej úlohe.

19.8.
19:00 hod.
Koncert La France en chansons...

Koncert francúzskej šansoniérky: Madame Patricia Anton
Piano: Gabo Jonáš, kontrabas:Juraj Kalász, akordeón: Viliam Majer
Zaznejú piesne z repertoárov Dalidy, Edith Piaf, Jacquesa Brela, Charlesa Aznavoura
Vstupné 5 eur

21:00 hod.
Z prezidentskej kuchyne

Životopisný/komédia – Francúzsko – 2012 – 95 min
Film založený na výnimočnom skutočnom príbehu osobnej šéfkuchárky francúzskeho prezidenta. Kuchárka Hortense sa riadi svojím srdcom a to, čo si zaumieni aj dosiahne. Všetky jej dobrodružstvá sú spojené s varením. Dva roky varila pre francúzskeho prezidenta v Elysejskom paláci a prenikla tak do zákulisného politického sveta najmocnejšieho muža v zemi. Príbeh hovorí o obdivuhodnej žene, ktorá je spojením zmyslu pre tradície a modernitu, ambicióznosť a pokoru, razantnosť a krehkosť zároveň. Na tento film sa rozhodne oplatí prísť s plným žalúdkom.

26.8.
21:00 hod.
Ďaleko od hlučného davu

Dráma/romantický – USA/Veľká Británia – 2015 – 119 min
Batsheba Everdene je krásna, nezávislá a tvdohlavá, čo pre ženu žijúcu vo viktoriánskom Anglicku v druhej polovici 19. storčia nie je až také typické. Po tom, ako zdedí usadlosť v panstve Wessex sa z nej stáva aj lákava partia pre to, čo vždy odmietala – manželstvo. Nápadníkov je hneď niekoľko, ona sa však rozhodne presne tak, ako by sme to od nej nikdy nečakali. Nádherný príbeh lásky, umocnený scenériami anglického vidieka je vyniakjúcou bodkou za Letom na hrade 2016.


Nitriansky hrad Nitriansky hrad



Zdroj: Nitralive.sk, Castellum, n.o.