Výstava nám pripomína, ako naši starí rodičia a prarodičia žili a pracovali

Galéria MLYNY v Nitre prináša pre svojich návštevníkov netradičnú výstavu Prázdniny na vidieku, ktorá je prístupná verejnosti od 3. do 25. augusta 2013.

Na výstave je prezentovaná bohatá kolekcia poľnohospodárskej techniky - od jednoduchých strojov poháňaných silou človeka, zvierat až po rôzne hnacie motory. Na výstave v Galérii Mlyny je možné nájsť rôzne druhy poľnohospodárskych náradí od jednoduchých drevených až po zložitejšie železné, napr. drevené pluhy, drevené samonosné valce, cepy, železné pluhy, stroje na čistenie obilia, rôzne druhy zdrhačov kukurice a mnohé iné. Pre návštevníkov sú pripravené výjavy obrábania pôdy, prípravy pôdy pred zberom úrody a tak sa aj našim deťom naskytne pohľad, čo všetko predchádza tomu, aby mohol byť chlieb na našich stoloch. Výstava zahŕňa unikátne traktory, z ktorých najvzácnejší je zo zbierok Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre – John Deere z roku 1953, ktorý venoval múzeu John Gavora z Toronta v roku 2009.

Výstava Prázdniny na vidieku, Galéria Mlyny Nitra

Na výstave môžu návštevníci obdivovať aj unikátnu expozíciu miniatúrnych poľnohospodárskych strojov, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku. Vytvorená bola študentmi stredných odborných škôl v druhej polovici 20. storočia. Expozícia okrem poľnohospodárskych strojov a nástrojov na obrábanie pôdy a spracovania obilia obsahuje aj bohatú ukážku tradičných slovenských krojov a krojovaných bábik. Tieto ručne vyrábané kroje zo všetkých kútov Slovenska na takmer 100 bábikách pochádzajú zo zbierok Zity Krajčírovej a Rastislava Belloviča.

Veľká výstava poľnohospodárskych strojov, miniatúrnych strojov a výstava bábik v krojoch bola pripravená v spolupráci so Slovenským poľnohospodárskym múzeom v Nitre.


Zdroj: Galéria Mlyny Nitra