S rekonštrukciou futbalového štadióna v Nitre by sa podľa našich informácií malo začať v pondelok 15. januára 2018. Po vyše 2 rokoch od schválenia tohto zámeru sa teda Nitra dočká začiatku prác.

Návrh na realizáciu projektu rekonštrukcie a modernizácie futbalového štadióna v Nitre schválilo Mestské zastupiteľstvo v Nitre dňa 30. apríla 2015. Od tohto dátumu sa zámer posúval dopredu len veľmi ťažko. Verejné obstarávanie vyšlo až na druhý krát, prvé bolo totižto zrušené. O tom napíšem niekedy nabudúce.

Výstavbu financuje sumou 2,4 milióna eur štát, ktorý dotáciu schválil uznesením Vlády SR č. 115/2013 zo dňa 27.02.2013 vo veci Financovania rekonštrukcie, modernizácie a budovania futbalových štadiónov na roky 2013 - 2022 a Mesto Nitra sa podieľa zvyšnou sumou. Celková hodnota celej zákazky je 4 350 741,15 €, I. etapa vyjde na 2 252 296,94 € s DPH a zrealizuje ju spoločnosť INPEK, s.r.o.

Suma 2,4 milióna eur od štátu predstavuje tribúny, časti ktorých sa už nachádzajú na futbalovom štadióne. Prvá etapa by mala byť hotová v júni 2018.

Popis


Prvá etapa zahŕňa:

- rekonštrukciu hlavnej tribúny, predĺženie jej zastrešenia
- sektory pre fanúšikov hostí vrátane bufetov a toaliet
- rekonštrukciou šatní pre mládež
- osvetlenie
- odstránenie oválu a montáž tribún
- nový vyhrievaný trávnik
- oprava komunikácií


Mesto chcelo predať pozemky pod štadiónom

Pozemky pod niektorými časťami, ktoré mali byť súčasťou nového štadióna, chcelo Mesto Nitra predať. Poslanci na decembrovom zastupiteľstve našťastie tento zámer neschválili. Išlo o pozemky pod objektami číslo 1 až 4 a číslo 6 na vizualizácii nižšie. O predaji som písal v článku Mesto Nitra chce predať pozemky na futbalovom štadióne.

Futbalový štadión Nitra - vizualizácia


Zavádzajúce vizualizácie

Vizualizácie, ktoré sme zverejnili ako prvé médium v Nitre vyzerajú dobre, reálne si však nateraz odmyslime budovy v rohoch štadióna vedľa hlavnej tribúny a ďaľšie objekty, ktoré mali byť súčasťou rekonštrukcie.

Futbalový štadión Nitra - vizualizácia


Štadión bude spĺňať podmienky III. kategórie, na reprezentáciu a ligu UEFA môžeme však zabudnúť

Kapacita štadióna je momentálne 5 050 miest, z toho 3 620 miest je na sedenie. Po rekonštrukcii bude mať štadión kapacitu 7 480 miest na sedenie.

Nitra tak môže zabudnúť na reprezentačné zápasy kvalifikácie na ME, alebo MS, rovnako tak na Európsku ligu UEFA v prípade, že by sa Nitra zázrakom do takej ligy prebojovala.

Pre takéto zápasy je potrebný štadión IV. kategórie, kde je minimálna kapacita štadióna stanovená na 8 000 miest.

Kapacita štadióna by sa podľa nášho zdroja dala jednoducho navýšiť, projekt rekonštrukcie tiež obsahuje niekoľko chýb. O tom možno tiež niekedy nabudúce séria článkov.

Popis


Komentár na záver

V roku 2015 schválilo Mestské zastupiteľstvo v Nitre rekonštrukciu štadióna, Mesto Nitra sa malo podieľať sumou 1,6 milióna eur. Odkiaľ prišla práve táto suma zjavne nikto z poslancov nevedel, rovnako pochybujem, že v tej dobe bol známy počet etáp a konečná suma potrebná na rekonštrukciu štadióna. Potvrdzuje to aj fakt, že si mesto zobralo už druhý úver v hodnote 2 milióny eur. Oba úvery majú hodnotu 4 milióny eur. Od schválenia rekonštrukcie po začiatok výstavby prešlo vyše 2,5 roka. Za ten čas mohlo Mesto Nitra peniaze vyčleniť aj bez potreby sponzorovať banky a zadlžovať mesto. Už pri prvom schvaľovaní rekonštrukcie mal byť zverejnený kompletný zoznám etáp aj s popisom konkrétnych prác a možnosti financovania.

Mám za to, že mestské zastupiteľstvo opäť raz nevedelo čo schvaľuje. Amatérske a nezodpovedné rozhodnutia radnice dokazujú, že toto mesto smeruje tam, kam by nemalo. Za cenu ďaľšieho zadlžovania budeme mať čiastočne zrekonštruovaný štadión, kompletne však bude dielo dokonané ak sa nájdu ďaľšie peniaze. Takto si to asi nikto nepredstavoval. Z cudzieho krv netečie a zosobnenie je v rovine fikcie.



Zdroj: Nitralive.sk