13. decembra sme informovali o stavebných prácach v budove bývalého OD Tesco Nitra. Dnes sme z radnice dostali aktuálne informácie.

Do prízemia budovy bývalého obchodného domu Prior v centre Nitry sa vráti supermarket Tesco. Nitriansku radnicu o tom informoval investor, ktorý predpokladá, že potraviny otvoria najneskôr v októbri tohto roka.

Bývalý Prior zíva prázdnotou už viac ako dva roky a mnohí obyvatelia mesta by privítali, keby obchodný dom opäť slúžil pôvodnému účelu. Mesto Nitra urobilo maximum, aby sa tento proces urýchlil.

„Našim prvoradým záujmom je, aby bol bývalý Prior opäť funkčný. S majiteľom objektu pravidelne rokujeme o urýchlenom otvorení prevádzok. V decembri začali práce v interiéri, takže sme konečne na dobrej ceste,“ hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Podľa investora nie je okrem Tesca ďalšia skladba prevádzok definitívne uzatvorená. Počíta však s drogériou, lekárňou, kaviarňami, obchodmi so športovými a domácimi potrebami, či módou. Práce na exteriérových úpravách by mali začať v priebehu dvoch týždňov.

Vedenie mesta s investorom rieši aj kvalitu rekonštrukcie. Záujmom radnice je, aby zostal charakter zovňajšku budovy zachovaný. „Investor aj na základe nášho podnetu rokoval s autorom stavby, ktorý si dal požiadavku, aby zostal zachovaný jej pôvodný vzhľad. To ide ruka v ruke s našou požiadavkou, aby boli pri obnove fasády použité kvalitné materiály,“ dopĺňa primátor.


Budova dostane nový obklad

Podľa vyjadrenia hlavného architekta mesta Nitra Viktora Šabíka architektonická štúdia, ktorú nitrianskej radnici zaslal investor, rešpektuje pôvodný návrh budovy zo sedemdesiatych rokov minulého storočia. „Pôjde o konzervatívnu obnovu v pôvodnom duchu. Budova by mala dostať nový obklad, ktorý sa farebne priblíži autentickému obkladu z minulého storočia,“ dodáva Šabík.




O konci OD Tesco sme písali 31. júla 2017. Budovu vtedy kúpil žilinský podnikateľ George Trabelssie, ktorý v Žiline vlastní nákupne centrum Mirage Shopping Center. Nový majiteľ mal nitrianske OD Tesco kompletne prebudovať. Tesco malo dočasne otvoriť predajňu potravín na prízemí a malo sa tak stať na jeseň tohto roka. Doteraz sa tak nestalo.

Predchodcom OD Tesco bol obchodný dom Prior, ktorý sa začal stavať v roku 1969. V roku 1998 sa Prior zmenil na K-Mart.



Zdroj: Nitralive.sk, Mesto Nitra