Aktualizácia 14. máj 2023

Práce na lávke pomaly končia, odovzdaná by mala byť v júni. Súbežne s lávkou dalo mesto opraviť aj dlhé roky rozbitý chodníky vedúci zo Železničiarskej ulice na lávku a tiež smer Hanulova po ľavej strane. Výťah je však bohužiaľ úplným opakom výťahu na vizualizáciách, nie je zo skla, vyzerá ako komín.

Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia Lávka železničná stanica Nitra, rekonštrukcia

Článok z 21. februára 2023

Lávka na železničnej stanici bude uzavretá dlhšie ako sa plánovalo.

Mesto Nitra zverejnilo na svojej facebookovej stránke video primátora na kontrolnom dni na stavbe lávky na železničnej stanici v Nitre, ktorá prechádza rekonštrukciou. Primátor informuje o otvorení lávky v júni, práce majú byť podľa neho ukončené v apríli a následne má prebehnúť kolaudácia. Pôvodne avizovalo mesto Nitra uzatvorenie lávky na 9 mesiacov a teda do apríla. Uzávierka sa tak predĺži o 2 mesiace.

Dôvodom má byť počasie a tiež práce navyše. Počas prác sa zistilo, že niektoré časti konštrukcie sú hrdzavé a bude ich treba vymeniť. Úprimne, kto by čakal v zimných mesiacoch horšie počasie? O logike brúsenia a rekonštrukcie namiesto výmeny boli tiež pochybnosti. Niekoľko mesiacov išiel zo stavby hluk a prach z brúsenia konštrukcie. Okrem toho boli pridané práce navyše, ide o súvislú opravu chodníka od lávky na Železničiarsku ulicu vrátane priechodu pre chodcov a osvetlenia.

Podnety na opravu chodníka mesto roky ignorovalo

Opravu chodník považujem za pozitívnu správu, roky boli totižto podnety na jeho opravu zamietané, keďže pozemok neboj majetkovo vysporiadaný. Na chodníku sa nachádzajú výrazné výtlky. Na webstránke odkazprestarostu.sk bol podnet bez reakcie MsÚ od apríla 2019.

Lávku na železničnej stanici otvoria v júni, bude drahšia

Investícia sa predraží o 62-tísic eur

Primátor Nitry podpísal dňa 21. novembra 2022 dodatok číslo 1 k zmluve, ktorým sa suma za rekonštrukciu navyšuje o 62 221,57 eur. V tejto sume sú zahrnuté: Oprava chodníka s osvetlením prechodu, kamerový systém, dosyp kužeľa k opore, žľab pre cyklistov, dobetonávka podpier, vedľajšie rozpočtové náklady. Suma za rekonštrukciu lávky nad železnicou sa navýšila z 671 710,78 eur na 733 932,35 eur.

Lávku na železničnej stanici otvoria v júni, bude drahšia Lávku na železničnej stanici otvoria v júni, bude drahšia

Výťah bude iný ako na vizualizáciách

V posledných mesiacoch sa pracovalo na výstavbe šachty pre budúci výťah. Pri pohľade na vizualizácie sa nedalo nevšímnúť, že výťah je na vizualizáciách zo skla, reálne sa však buduje vonkajšia časť z betónu - aktuálny stav viď na titulnej fotografii.

Lávku na železničnej stanici otvoria v júni, bude drahšia

V Žiline platí štát, v Nitre mesto

Na záver mi nedá nespomenúť jeden smutný fakt a tým je ignorácia Nitry a železničnej infraštruktúry v meste zo strany štátu. V rovnako veľkom krajskom meste Žilina aktuálne štát financuje kompletnú rekonštrukciu železnice v hodnote 323-miliónov eur. Súčasťou je vybudovanie novej zastávky s nástupišťami, parkoviskom, cestné nadjazdy, rekonštrukcie mostov, lávka pre cyklistov, dokonca rekonštrukcia ulíc a križovatiek, na samotnej ŽST Žilina pribudne 6 nových nástupíšť s výťahmi. V meste Nitra si rekonštrukciu lávky platí mesto, na stanici zatiaľ opadáva strop a Nitra čaká na jeho opravu. Okrem toho sa asi nedočkáme ničoho okrem sľubov a memoránd o spolupráci.



Zdroj: Nitralive.sk