18. apríla sme priniesli informáciu o začiatku výstavby Terminálu intermodálnej prepravy v Lužiankach. V článku nebola presne uvedená lokalita výstavby, o lokalizáciu sme požiadali ŽSR.

TIP Lužianky sa bude nachádzať v blízkosti automobilky Jaguar Land Rover, nadviaže na už neexistujúcu trať, cez rieku Nitra a napojí sa na železničnú stanicu v Lužiankach.

Nižšie vidíte znázornenú polohu TIP Lužianky na mape, na druhej foto vidno črtajúcu sa trať a v ľavej časti TIP Lužianky

TIP Lužianky TIP Lužianky TIP Lužianky


TIP Lužianky bude financovaný z vlastných zdrojov ŽSR. Predmetné finančné prostriedky boli naakumulované z ostatných činností realizovaných ŽSR za obdobie rokov 2011 až 2015. Vo vzťahu k rozpočtu verejnej správy si ŽSR nebudú pre investíciu TIP Lužianky nárokovať navýšenie kapitálového transferu.

Investičná akcia TIP Lužianky je v súčasnosti schválená v rozsahu realizácie dvoch funkčných celkov – expedičné koľajisko a sklad hotových výrobkov. Finančná analýza pre funkčné celky expedičné koľajisko a sklad hotových výrobkov preukázala ekonomickú efektívnosť investície. Pre funkčný celok kontajnerové prekladisko ŽSR prehodnocuje vecnú opodstatnenosť z pohľadu dopytu a návratnosti investície.



Zdroj: Nitralive.sk, ŽSR