Čas vrátiť sa do Nitry ešte nenastal...

Náhľad do hokejového života nitrianskeho rodáka Juraja Štefanku.

Aj keď je meno nitrianskeho hokejistu Juraja Štefanku skloňované prevažne v Čechách , nitrianskym hokejovým  fanúšikom jeho meno stále rezonuje v pamäti nielen z tohtoročných Majstrovstiev sveta. Je pravdou, že Juraj prevažnú väčšinu svojej kariéry pôsobil mimo svojho rodného mesta a štátu a i tento rok sa „upísal“ Českej lige. Čas jeho návratu na domáci ľad očividne ešte stále nenastal. "Pokým budem v Čechách stále žiadaný a platený, určite  rád túto šancu ďalej využijem", s úsmevom potvrdil.

Jurajové hokejové začiatky sú pôvodne spájané s Nitrou, neskôr s bratislavským  Slovanom, a postupne s českými klubmi. Postupne však  podpisoval zmluvy s Karlovými Varmi, Plzňou, Kladnom, Vítkovicami, Ostravou, Znojmom. Krátku 4 mesačnú skúšku absolvoval dokonca až v ruskom Nižekamsku,  odkiaľ sa vrátil opäť do Čiech. Posledný jeden a pol roka hral za Třinec a tohtoročnú sezónu pokračuje vo Vítkoviciach.

Juraj Štefanka

Otázkou je , ktorý klub zanechal  pre hokejistu  z takto dlhodobou kariérou najsilnejšie  spomienky . Dobré a zlé sa dá nájsť vo všetkom, keď chcete, tak je to aj s klubmi, v ktorých som sa „ohrial“, spomína. V kvíze o naj klub by podľa mňa určite vyhral Slovan , ktorý si svojimi kvalitnými hráčmi robil dobre meno a ťahal ma tým pádom  vyššie. Veľkou výzvou sa ďalej po Slovane posunúť, pre mňa predstavovali prekvapujúco české kluby.
Rozhodujúcim  momentom bolo  obdobie ,keď v jednom období pre ponuku do Ruska musel zvažovať faktory súvisiace  s rodinou. Keďže Juraj má manželku  a  školopovinného  syna Jurka, ktorí ho na jeho cestách sprevádzajú, musia obaja prispôsobiť svoj život hlave rodiny. "Bez chápajúceho a tolerantného  prístupu mojej rodiny by to ale  žiaľ nešlo", priznáva vďačne Juraj.

Prístup oboch  rodičov k synovi je v takýchto často meniacich sa  podmienkach ukážkový. Jurko ml. je vystavaný pravidelnému striedaniu školského kolektívu a stáleho hľadania a vytvárania nových kamarátstiev. Nakoniec takáto škola života mu  prospeje, nekompromisne tvrdí  otec. A musím priznať , že to malý zatiaľ bravúrne zvláda. Jurko si  v zahraničí musí zvykať a stále sa prispôsobovať. Sám totižto ide po stopách svojho otca a hokejku s pukom si tiež prirodzene obľúbil. „Nepotrebujeme z neho mat NHL hviezdu, dôležite je, že ho to baví . Navyše šport deti učí samostatnosti, zdravému sebavedomiu, tímovosti a spoznaniu sveta.“ Štefankovci svojim liberálnym prístupom nechávajú veciam voľný priebeh.

Juraj Štefanka

Vrchol svojej kariéry Juraj práve zažíva a pokiaľ bude zdravie a záujem klubov, chcel by „zabojovať“ do 40- tky. Som obyčajný človek a tiež by som sa chcel raz normálne zamestnať. Podobného názoru je jeho manželka Marienka, ktorá sa vplyvom Jurajovho života stala zamestnaná v domácnosti a obetavo a s láskou stojí pri svojom manželovi. Obaja však veria, že sa ich „kočovný“ život raz ustáli.
Juraj sám priznal, že „ cestovanie za prácou“ jednoduchšie zvládal, keď bol mladší a preferoval by stabilný klub.

Kto vie, možno jedného dňa uvidíme Juraja opäť v drese nitrianskeho klubu spolu so svojim starším bratom Mirom- útočníkom, ktorý v podstate svojho mladšieho brata v mladosti na hokej sám namotivoval. V súčasnosti má však každý z nich svoj vlastný hráčsky štýl a ide si svojou cestou. Bratia si vzájomne úspechy nikdy nezávideli a čo je paradoxom, popri ich vyťaženosti sa v podstate ani nevidia hrať.

Čo dodať, už len držať palce v hokejovej kariére jednému, druhému alebo tretiemu „Štefankovi“.

Juraj Štefanka, 
Dátum narodenia: 28.1. 1976, Nitra
Idol: Jožko Stumpel

Fotogaléria


-Jana Svarna-