Počas Bielej noci, ktorá bude v sobotu 25. septembra, otvoria svoje priestory do 24:00 Nitrianska galéria, Ponitrianske múzeum a Synagóga

NITRA 9. septembra (SITA) – Ulice Nitry ožijú od 24. do 27. septembra 76-timi sprievodnými podujatiami Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Hlavnými lákadlami budú tradičný divadelný jarmok, Biela noc, pouličné divadelné predstavenia, koncerty, netradičné inštalácie a performance.

Divadelný jarmok bude tento rok zameraný na prezentáciu tvorby slovenského a českého pouličného divadla. Ako informovala manažérka sprievodných podujatí Divadelnej Nitry Slávka Civáňová, na výzvu festivalu zareagovalo 40 súborov, z ktorých do programu vybrali 11. Medzi nimi bude napríklad „pouličný horor“ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Žena, Pánboh, Čertisko a sedem zakliatych alebo komédia Rómeo, Júlia a vírus Túlavého divadla. Študenti Akadémie umenia v Banskej Bystrici pripravili premietanie abstraktných obrazcov 24. a 25. septembra vo večerných hodinách na stenu Divadla Andreja Bagara alebo „out of normal inštaláciu“ Horizont študenta Jozefa Polláka.

Predstavenie v Synagóge počas "Bielej noci" 2009

Popis

Počas Bielej noci, ktorá bude v sobotu 25. septembra, otvoria svoje priestory do polnoci Nitrianska galéria, Ponitrianske múzeum a Synagóga. Od začiatku pešej zóny po Nitriansky hrad prejde lampiónový sprievod, ktorý bude sprevádzať kapela Swingless Dixieland Jazz Band na turistickom vláčiku. „Očakávame vysokú návštevnosť, minulý rok sa na tomto podujatí zúčastnilo okolo 1 000 návštevníkov,“ povedala Civáňová. Na hrade čaká na účastníkov sprievodu ohňové predstavenie so štvormetrovými hovoriacimi bábkami a na Svätoplukovom námestí vypustia „lietajúce balóny šťastia.“ V Synagóge zahrá Pressburger Klezmer Band, v Ponitrianskom múzeu bude husľový koncert Samuela Mikláša a Juraja Tomku a v Nitrianskej galérii koncert pesničkárky Martiny Javor.

Deti si v programe festivalu nájdu rozprávky , interaktívne predstavenia, maľovanie na tvár, Svet detských hier alebo letný tábor Fantázia v Mestskom parku na Sihoti. Na Svätoplukovom námestí sa budú snažiť ich pozornosť zaujať predstavenia O smutnom kráľovi z dielne divadla Harry Teater z Banskej Bystrice alebo Odvážny zajko Divadla Haaf. Sprievodné podujatie Mladé divadlo v Nitre predstaví tvorbu študentských súborov z Nitry. Štyri predstavenia odohrajú v Univerzitnom tvorivom ateliéri v Študentskom domove Univerzity Konštantína Filozofa. Súčasťou festivalu bude aj premietanie filmov v aule univerzity. Diváci uvidia štyri filmy – slovenské Kamene a Aleš Votava – Múry sú vysoké a hrubé, nórsky Na sever a francúzsky Hadewijch, medzi Kristom a Alahom.

Fotogaléria DN 2009

Zdroj: (SITA, mp;bl), 201009090188, fotografie Nitralive.sk