NITRA 22. septembra (SITA) – Umelecky stvárnené figúrky z hry Človeče, nehnevaj sa! budú zdobiť Nitru aj tento rok. Figúrky z plastu vysoké 1,6 metra vystavia vo štvrtok o 17:00 na Svätoplukovom námestí. Sú súčasťou projektu Nitrianskej komunitnej nadácie Aby ľudia ľuďom pomáhali, ktorá už po štvrtýkrát spojí filantropiu s umením v Nitrianskom kraji. Figúrky si kúpilo šesť firiem, každá stála 1 660 eur. Výťažok z ich kúpy pôjde na integráciu znevýhodnených detí a mladých ľudí do 30 rokov. O grant mohli požiadať organizácie a neformálne skupiny z kraja, vo štvrtok na námestí vyhlásia, kto ho získal. Každá firma finančne podporí jeden projekt a zároveň pokrstí svoju figúrku.

Ako informovala PR manažérka Nitrianskej komunitnej nadácie Petra Hadžová, figúrky pomaľovali deti z nitrianskej základnej umeleckej školy Tralaškola a ich nemenej nadaní kamaráti – deti s autizmom zo špeciálnej školy. „Kvalitu výtvarných návrhov a realizáciu ich spracovania garantuje známy nitriansky akademický maliar Marián Žilík,“ uviedla Hadžová.

Takto vyzerá jeden z návrhov figúrok

Figúrky človeče nezlob sa Nitra

Figúrky na námestí zostanú aj počas blížiaceho sa medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý bude od 24. do 27. septembra. V stánku Nitrianskej komunitnej nadácie na divadelnom jarmoku budú môcť obyvatelia zahlasovať za najkrajšiu figúrku.

Aby ľudia ľuďom pomáhali je jedinečný grantový program spájajúci filantropiu s umením. Umožňuje firmám a organizáciám, aby si zakúpili originálny výtvarný objekt a podporili projekty na zlepšenie kvality života v Nitrianskom kraji. Nitrianska komunitná nadácia je v súčasnosti jedinou organizáciou na Slovensku, ktorá ponúka firemným darcom spoluprácu takéhoto typu.



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201009220258

Fotografie: stránka nitrianskej komunitnej nadácie