Slovenské poľnohospodárske múzeum, Ponitrianske múzeum a Synagóga v Nitre pripravujú na sobotu prehliadky spojené s kultúrnym programom, súťažami a inými atrakciami


NITRA 12. mája (SITA) – Do projektu Noc múzeí a galérií 2010 v sobotu sa zapojí aj Slovenské poľnohospodárske múzeum, Ponitrianske múzeum a Synagóga v Nitre. Nitrianska galéria pripravuje rôzne aktivity v rámci Týždňa Nitrianskej galérie od 18. do 23. mája.

Slovenské poľnohospodárske múzeum otvorí v sobotu svoje brány pre návštevníkov od 18:00 do 22:00. Prístupné budú všetky expozície múzea, skanzen a výstava Na prvej koľaji pozor! Po prehliadkach s odborným výkladom pri svetle petrolejovej lampy čaká návštevníkov jazda historickým parným vlakom po trati Nitrianskej poľnej železnice. Organizátori budú večer pri budove pekárne opekať jahňacinu. Vstupné je dve eurá, pre deti je to polovica.

Historické priestory Synagógy v Nitre a jej výstavy si budú môcť záujemcovia zdarma pozrieť od 13:00 do 22:00, vstupy budú každú hodinu. Prehliadku im spríjemnia kultúrnym programom žiaci Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského. Všetci návštevníci budú zaradení do žrebovania o ceny.



Ponitrianske múzeum pripravuje na piatok a sobotu ukážky práce konzervátorov, preparátora a reštaurátora s možnosťou vyskúšať si niektoré techniky vlastnoručne. Prvý deň bude venovaný školákom, druhý všetkým záujemcom. Budú si môcť pozrieť expozície a konzultovať s odborníkmi problémy spojené s udržiavaním vlastných starožitností. Na sobotný večer je naplánovaný koncert súboru historickej hudby Musicantica v priestoroch múzea.

Nitrianska galéria pripravuje od 18. do 23. mája Týždeň Nitrianskej galérie plný výchovno-vzdelávacích a kultúrnych podujatí pre školy a verejnosť. Počas celého týždňa bude polovičné vstupné, na Deň galérií a múzeí 18. mája budú všetky výstavy zadarmo.

Zdroj: (SITA, mp;bl),201005120066, ilustračná fotografia NitraLive!