Nitrianski colníci zaistili viac ako 86 tisíc litrov minerálneho oleja, pri ktorom daňové subjekty nevedeli riadnym spôsobom preukázať pôvod a spôsob jeho nadobudnutia. Zároveň nevedeli preukázať, či bola za tento tovar zaplatená spotrebná daň. Výška daňového úniku je viac ako 16 500 eur. 30 748 litrov minerálneho oleja, ktorý už prepadol v prospech štátu, zničili pod priamym dohľadom colníkov.

„Viac ako 86 000 litrov benzínu a nafty zaistili colníci počas kontrol zameraných na tovary podliehajúce spotrebnej dani (minerálne oleje, lieh, tabak...). Občania ich prepravovali a skladovali bez náležitých sprievodných či nadobúdacích dokladov.“ Informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

56 165 litrov minerálneho oleja bolo v dvoch cisternách, pričom vodiči a následne ani jedna z firiem nepredložili k tomuto tovaru riadne doklady o kúpe. Ďalších viac ako 30 000 litrov skontrolovali colníci v Nitre v podzemných nádržiach, ktoré mala prenajaté obchodná spoločnosť z Komárna. Pri odbornej expertíze colníci zistili, že ide o minerálny olej vhodný na použitie ako pohonná látka do áut. Následne tento tovar zabezpečili a firmu vyzvali na odstránenie všetkých vzniknutých pochybností. Nakoľko v zákonnej lehote komárňanská firma nezdokladovala pôvod a spôsob nadobudnutia tovaru a zároveň nepreukázala, či zaplatil príslušnú sumu spotrebnej dane, minerálny olej zlikvidovali pod priamym dohľadom nitrianskych colníkov.

V zmysle zákona hrozí za uvedené porušenia pokuta vo výške 50% dane, najmenej však 1 659 eur.


Colný úrad Nitra - kontrola


Fotogaléria


Zdroj: Colný úrad Nitra