NITRA 10. septembra (SITA) – Téma vytvorenia vlastného dopravného podniku mesta Nitra opäť rezonovala na mestskom zastupiteľstve. Mesto tento krok zvažuje už dlhší čas, cieľom má byť ekonomická úspora. Suma 1,4 milióna eur, ktorú má samospráva zaplatiť dopravnému podniku Veolia Transport Nitra na vykrytie straty vo verejnom záujme, sa zdá mnohým poslancom prehnaná. Zatiaľ uvoľnili prvých 100 tisíc eur, zvyšok peňazí chcú nájsť v mestskej kase do konca roka.

Na účtovníctvo Veolie Transport si nedávno posvietila kontrolná komisia mesta. Po dvojtýždňovej kontrole skonštatovala, že u dopravcu nezistila žiadne porušenie zákona v oblasti vykazovaných výkonov, nákladov a tržieb. Nárast straty za rok 2009 oproti roku 2008 zodpovedá úbytku tržieb spôsobeným znížením počtu cestujúcich počas krízy. „Ekonomika mestskej autobusovej dopravy v Nitre v porovnaní s ostatnými krajskými mestami vykazuje nadpriemernú úroveň,“ uvádza sa v záverečnom hodnotení.

Podľa primátora Jozefa Dvonča má mesto dve možnosti - vytvoriť si vlastný dopravný podnik a objednávať si služby od dopravcov alebo ísť cestou integrovanej dopravy. Na druhom variante sa však musí najprv dohodnúť s Nitrianskym samosprávnym krajom, pretože predpokladá zosúladenie mestskej hromadnej dopravy s prímestskou. „Pokiaľ by sme my vstupovali s akciami do Veolie Transport, vytvorili spoločný podnik a mali by sme tam svojich ľudí, tak si myslím, že by sme už nemuseli vytvárať vlastný dopravný podnik,“ povedal Dvonč. Ako ďalej zdôraznil, podstatné bude splnenie prísľubu v programovom vyhlásení vlády o doprivatizovaní SAD-iek. „Aby sa tých 40 percent, ktoré dnes ešte má Fond národného majetku, dostal pod samosprávy - VÚC a mestá, pretože tým by sme do toho vstúpili ako partner pre Veoliu Transport,“ povedal Dvonč.

Zdroj: (SITA, mp;bl), 201009100201