NITRA 4. augusta (SITA) – Priestory pre aktivity vysokoškolákov v Nitre chce nájsť primátor Jozef Dvonč (Smer-SD) v bývalých kasárňach pod Zoborom. Len nedávno pritom mesto otvorilo priestory pre trávenie voľného času mladých ľudí na Ulici Fraňa Mojtu. Tzv. Fórum mladých funguje od 26. apríla tohto roku a je určené pre stredoškolákov aj vysokoškolákov. Tí starší však chcú mať vlastnú klubovňa pre svoje aktivity, tlmočili to Dvončovi na nedávnom stretnutí. „Základná úvaha je, že vysokoškolská a stredoškolská mládež asi nemôžu mať jeden spoločný priestor. S útvarom hlavného architekta urobíme prehliadku kasární a vyčlenili by sme pre vysokoškolákov priestor na tomto území s tým, že by si mohli vybudovať zariadenie, aké potrebujú,“ povedal primátor.

Viceprimátor František Baláž (KDH) poukazuje na to, že Fórum mladých je málo využívané. Ako povedal, keď ho pred niekoľkými dňami navštívil o 14:00 a zdržal sa tam zhruba hodinu, „nebolo tam ani nohy“. Mladých podľa neho viac priťahuje tancovanie a pitie alkoholu v podnikoch na Mostnej ulici ako „slušná s solídna zábava“, ktorú ponúka Fórum mladých.

K vytvoreniu nových priestorov pre vysokoškolákov v kasárňach je Baláž skeptický. „Moja skúsenosť z práce s vysokoškolákmi je, že čo nemali na internátoch, to nemalo úspech. Darmo niečo pre nich zriadime mimo internátov, dopredu hovorím, že to nebude mať úspech,“ myslí si Baláž.

Priestory Fóra mladých v Mediahause na Ulici Fraňa Mojtu má mesto prenajaté do konca roka. Fórum mladých mal primátor vo svojom volebnom programe. Niektorí mestskí poslanci kritizovali, že mesto mohlo takéto zariadenie radšej zriadiť v niektorej z vlastných budov. Primátor argumentoval, že priestory v Mediahause boli ihneď pripravené na užívanie a na budúci rok sa môže Fórum mladých presťahovať.

Vo Fóre mladých je napríklad filmový klub, telocvičňa, počítačová miestnosť, dá sa tu hrať šach, tancovať alebo organizovať rôzne kultúrne podujatia. V objekte je zároveň krajská knižnica s bezplatným internetom, čitárňou a posluchárňou hudby, kaviareň, protifajčiarska poradňa, autoškola so študentskou klientelou a ďalšie služby.

Fórum mladých

Adresa: Fraňa Mojtu 18 (Mediahaus)

Tel.č: 037/6422834

Otváracie hodiny:
Po: 14:00 - 23:00
Ut - Št: 10:00 - 23:00
Pi: 11:00 - 23:00
So: 18:00 - 23:00
Ne: 18:00 - 23:00

Zdroj: (SITA, mp;mt),201008040211, fotografia www.nitra.sk