NITRA 30. júna (SITA) - Nitra ožije od 1. do 5. júla slávnosťami Nitra, milá Nitra.
Ich cieľom je oživovanie odkazu svätých Cyrila a Metoda a ďalších osobností národnej histórie. Prinesú niekoľko festivalov, jarmok, divadelné vystúpenia, koncerty či národnú púť. Ich súčasťou bude Matičný svetový festival slovenskej mládeže, Medzinárodný festival akademických folklórnych súborov Akademická Nitra, Medzinárodný festival dávnej hudby Vandrovali hudci...zo stepí do Karpát, Diecézne stretnutie mládeže aj Pivné slávnosti.

„Mesto Nitra má zvláštne postavenie v histórii a práve tieto slávnosti sú jedinečným projektom, ktorý dáva priestor na prezentáciu významných historických udalostí a prepojenie až do súčasnosti,“ povedala vedúca odboru kultúry a športu mesta Nitra Dagmar Bojdová. Ako ďalej dodala, v tomto roku majú slávnosti zvláštnu atmosféru vzhľadom na prepojenie s Matičným svetovým festivalom, v rámci ktorého sa Slováci symbolicky vracajú do Nitry hľadať svoje korene. Slávnosti Nitra, milá Nitra organizuje mesto v spolupráci s Biskupstvom Nitra, Maticou slovenskou a Nitrianskym samosprávnym krajom. Mesto budú stáť 50 000 eur. Pre návštevníkov bude zabezpečená kyvadlová doprava do Mestského parku na Sihoti a späť na sídliská Klokočina a Chrenová.

Plagát vo väčšom rozlíšení nájdete na stránke mesta Nitra

alt

V parku pripomenie tradičné remeslá Slovákov jarmok s 94 remeselníkmi v krojoch. Od 2. do 4. júla budú v parku Pivné slávnosti s ponukou slovenských, českých, belgických a nemeckých pív a súťažami. Sprevádzať ich budú veľkoplošné projekcie zápasov futbalových majstrovstiev sveta. V Medzinárodnom rytierskom turnaji 3. júla O meč kráľa Svätopluka zabojujú šermiari zo Slovenska, Ruska, Talianska a Čiech. Príbeh Gorazda, svätca pokrsteného v Pribinovom chráme, priblíži divadelná hra Gorazd – slobodný muž našej zeme, učený a pravoverný 4. júla na Svätoplukovom námestí.

Areál Nitrianskeho hradu bude patriť najmä duchovnu a kultúre. Tradičná celonárodná Cyrilo-metodská púť bude 5. júla na parkovisku pri vstupe do hradu. Ako dnes na tlačovej besede informoval riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Štefan Valo, na hrade sprístupnia 3. júla Biskupskú rezidenciu, Diecézne múzeum bude zadarmo a vo Vazulovej veži bude výstava fotografií z rekonštrukcie Katedrály svätého Emeráma. O dávnej histórii regiónu Nitry sa bude hovoriť na archeologickom seminári Najnovšie archeologické objavy - rýchlostná cesta R1 Nitra – Banská Bystrica. Sprevádzať ho bude výstava najzaujímavejších nálezov z trasy budúcej rýchlostnej cesty.

Zdroj: (SITA, mp;nr),201006300371, ilustračná foto Nitralive.sk