NITRA 29. apríla (SITA) – Najobľúbenejšiu turistickú atrakciu nitrianskeho regiónu budú vyberať obyvatelia v súťaži, ktorá sa začne 14. júna a potrvá do konca júla. Hlasovať budú môcť cez kupóny, internet či prostredníctvom SMS. Vyhrať budú môcť dve desiatky hodnotných cien. Bližšie informácie o jednotlivých atrakciách a o súťaži sa obyvatelia budú môcť dozvedieť z plagátov, ktoré budú rozvešané vo vybraných obchodných centrách v kraji a v autobusoch mestskej aj prímestskej dopravy. Nultý ročník súťaže organizuje agentúra EPS s podporou Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. „Z našich skúseností sa nám stále ukazuje, že veľmi veľa ľudí ani v našom kraji, nieto ešte v rámci Slovenska alebo zahraničia, nevie o mnohých turistických zaujímavostiach, napriek tomu, že sú vo vzdialenosti 50 kilometrov od nás,“ povedal dnes na tlačovej besede riaditeľ agentúry EPS Daniel Balko. Túto situáciu má pomôcť zmeniť práve súťaž.

Doteraz sa do nej prihlásilo deväť záujemcov o titul najobľúbenejšej atrakcie: Levický hrad s Tekovským múzeom, Nitriansky hrad s Diecéznym múzeom, Termálne kúpalisko Margita – Ilona, Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre so svojím historickým vláčikom, Kaštieľ Mojmírovce, Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Wellness hotel Patince, Termálne kúpalisko Patince a Termálne kúpalisko Štrand v Nových Zámkoch. Ďalší uchádzači sa ešte môžu prihlásiť agentúre EPS do 14. mája. Podľa Balka je cieľom súťaže pomôcť dostať do povedomia verejnosti turistické atrakcie v kraji a zároveň vytvorenie akejsi prvej siete spolupracujúcich inštitúcií pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. „Bez vôle spolupracovať sa nemôže región dostať kvalitatívne vyššie. Inštitúcie zistia, že treba sa navzájom vnímať nie ako konkurenciu, ale ako partnera, ktorý môže pomôcť,“ myslí si Balko.

Obyvatelia budú môcť hlasovať prostredníctvom kupónov v regionálnych novinách, cez esemesky, ktoré pošlú do nitrianskeho rádia alebo cez internet. Hlasovacie lístky nájdu na celoslovenskom portáli cestovného ruchu www.slovakia.travel.sk alebo na krajskom portále www.regionnitra.sk. Každá zo zapojených atrakcií poskytne do súťaže cenu, medzi najhodnotnejšie patria napríklad rodinné pobyty na kúpaliskách či víkendový pobyt s thajskými masážami a polpenziou vo Wellness Hoteli Patince. „Podľa prieskumu Európskej komisie z marca 2010 uprednostní tento rok domácu dovolenku až tretina Európanov a preto je hlavnou prioritou podpora domáceho cestovného ruchu,“ uzavrela Katarína Nevizánska zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Zdroj: (SITA, mp;mt),201004290366, ilustračná fotografia NitraLive!