Krajské osvetové stredisko na sídlisku Chrenová v Nitre prechádza obnovou. Od konca roka 2022 prebieha rekonštrukcia priestorov slúžiacich na vzdelávanie v oblasti astronómie pre verejnosť. Čo je však dôležitejšie, prebieha výmena kupoly, v ktorej bude umiestnený úplne nový ďalekohľad.

Kupola už nevyhovovala

Pôvodná kupola mala železnú konštrukciu, vonkajšie kompletné oplechovanie a drevenú výplň. Každá z týchto súčastí už bola značne opotrebovaná a oprava nerentabilná. Kupolou sa dalo otáčať len pomocou motorov bez diaľkového ovládania alebo automatického spriahnutia pohybu kupoly s natáčaním ďalekohľadu. Otváranie štrbiny bolo mechanické, ručné. Naproti tomu nová kupola je vyrobená z bezúdržbového odľahčeného sklolaminátu a poskladaná je z niekoľkých dielov. Daný typ kupoly je štandardne dodávaný aj pre profesionálne astronomické pracoviská v EU a na celom svete a predstavuje najmodernejší typ kupoly v súčasnosti. Je kompletne vyrobená v EU. Inštalácia a prevádzka zodpovedá bezpečnostným normám a parametrom EU. Pohon novej kupoly ako aj otváranie štrbiny je možné ovládať diaľkovým ovládačom, z počítača, tabletu, alebo aj cez internet.

Na fotografii nižšie sú zachytené dnešné práce na výmene starej kupoly (15. august 2023)

V Krajskom osvetovom stredisku prebieha výmena kupoly a ďalekohľadu V Krajskom osvetovom stredisku prebieha výmena kupoly a ďalekohľadu V Krajskom osvetovom stredisku prebieha výmena kupoly a ďalekohľadu

Nový ďalekohľad

Pôvodný ďalekohľad v bývalej kupole KOS Nitra bol zastaralý prístroj vyrobený v šesťdesiatych rokoch minulého storočia dvoma známymi českými výrobcami optiky a astrotechniky, pánmi Gajdušekom a Kozelským. Na danú dobu to bol pokročilý šošovkový ďalekohľad, precízne mechanicky a opticky vyrobený. Dodnes si zachoval kvalitu optiky. Jeho konštrukcia, pohon, ovládanie, variabilita, a tým aj využiteľnosť, sú však už v porovnaní s moderným prístrojom veľmi obmedzené. Aj svojím malým priemerom (120 mm) bol však už v minulosti pre danú kupolu poddimenzovaný.

Nový ďalekohľad bude podstatne modernejší a výkonnejší, jeho priemer je takmer trojnásobne väčší (305 mm). To umožňuje aj v presvetlených podmienkach centra väčšieho mesta pozorovať objekty dennej alebo nočnej oblohy s výrazne väčším rozlíšením ako mal pôvodný prístroj. Zároveň umožní pozorovať aj podstatne slabšie objekty. Sprostredkuje veľmi výrazne lepší obraz, ako aj jednoduchšie a príjemnejšie vyhľadávanie vesmírnych objektov, pri širokom množstve využiteľných zväčšení. To zároveň umožní lepšiu prispôsobivosť pozorovaní daným aktuálnym poveternostným podmienkam.

Pohľad na starý ďalekohľad

KOS Nitra, ďalekohľad



Zdroj: Nitralive.sk, www.kosnr.sk